Industriarbetarnas tidning

Styv kuling mot EU:s kemikaliepolitik

30 november, 2004

Skrivet av SARA AHNBORG

Lobbyister från många håll uppvaktar EU-parlamentarikern Lena Ek (c).

Tre fyra besök om dagen, femtio mejl, ett tiotal telefonsamtal och utöver det inbjudningar till seminarier, luncher och andra aktiviteter. Sedan Lena Ek (c) blev huvudansvarig för kemikaliepolitiken i Europaparlamentets industriutskott blir hon dagligen kontaktad av massor av lobbyister som försöker påverka lagförslaget åt olika håll.

Kemikaliepolitiken, vanligen kallad Reach, är för närvarande EU:s största lagstiftningsprojekt. Inblandade politiker och tjänstemän översvämmas av påtryckningar från alla tänkbara intressegrupper. Enligt studier har det nuvarande förslaget redan försvagats på grund av lobbyinsatser.

En del av lobbyisterna kommer från miljö- eller konsumentorganisationer, eller från privatpersoner. Men de flesta representerar näringslivet. Flertalet uppdragsgivare finns i Europa, men även företag i USA, Japan och Brasilien visar stort intresse.

De mest extrema lobbyisterna bjuder in politikerna på rena semesterresor med någon timmes arbetspass för syns skull. Andra skickar konsultrapporter som Lena Ek beskriver som ”fruktansvärt överdriven skräckpropaganda” med budskapet att hela Europas industri kommer att kollapsa om den nya kemikalielagen går igenom.

Mest aktiva är lobbyistgrupper från Tyskland, Italien och USA. De är motståndare till att EU överhuvudtaget ska ha en ny kemikaliepolitik.

Att just utomeuropeisk lobby är så aktiv tror Lena Ek beror på att bland annat USA befarar att en stark europeisk kemilag skulle kunna fungera som ett kvalitetsmärke, och därmed försämra USA:s konkurrenskraft.

– De här lobbyisterna trots har trots allt insett att kemikalielagen faktiskt kommer att gå igenom. Numera inriktar de sig därför på att vattna ur förslaget i stället för att stoppa det, säger Lena Ek.

Trycket från lobbyister är så stort att Lena Ek knappt får tid över för annat. Dessutom är resursskillnaderna mellan de olika påtryckningsgrupperna enorma. Ändå tycker Lena Ek att lobbyism på det hela taget är något positivt:

– Det är otroligt bra att höra företagens syn och miljöorganisationernas syn. De här kontakterna utgör en yta som är öppen mot samhället. Lobbyismen inom Europaparlamentet är tydligare och mer kontrollerad än exempelvis den i svenska riksdagen.

Lena Ek anser visserligen att hon klarar av att hålla balansen och ge rättvisa till alla sidor. Men de som är oroliga för att en stark anti-Reachlobby ska urvattna förslaget kan ändå inte slappna av. Såväl amerikansk företagslobby som europeisk kemiindustrilobby har redan lyckats försvaga det nuvarande lagförslaget. Det framgår bland annat av en rapport från en amerikansk kongressledamot, och av Inger Schörlings (mp) bok om hur förslaget till kemilag försvagades medan hon var Europaparlamentets huvudansvariga för Reach under den förra mandatperioden.

Lena Ek säger att hon inte tänker vara med om att lägga fram ett urholkat lagförslag till Europaparlamentet. Det hindrar inte att någon annan parlamentsledamot kan lägga fram ett försvagande ändringsförslag som röstas igenom.

Risken är extra stor eftersom Europaparlamentets största politiska grupp, de konservativa, där de svenska moderaterna och kristdemokraterna sitter, är väldigt negativ till en stark kemilag.

Och i ministerrådet, som tillsammans med Europaparlamentets ledamöter beslutar om den slutgiltiga lagen, anser majoriteten av medlemsstaternas ministrar att den nya kemikaliepolitiken allvarligt kan skada europeiska företags konkurrenskraft.

Vad säger du till alla de som dagligen kommer i kontakt med olika kemikalier och som är oroliga för att lagförslaget blir helt urvattnat?

– De är bra om ni är med och stöder och får igång en opinionsbildning. Jag skulle till och med vilja uppmuntra till lite lobbying, säger Lena Ek.

”Reach” uttyds Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, på svenska registrering, utvärdering och tillståndsgivande av kemikalier.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.