Industriarbetarnas tidning

Tetra Pak Stålvall sorterar metallare

4 november, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Tre personer har sagts upp vid Tetra Pak Stålvall i Göteborg i samband med en utförsäljning av en del av verksamheten. Två av dem är medlemmar av klubbstyrelsen. Metalls Göteborgsavdelning har begärt att uppsägningarna ska ogiltigförklaras.

Företaget har hävdat att det uppstått övertalighet vid omstruktureringen. Frågan om turordning har drivits ända till central förhandling, men ingen överenskommelse har uppnåtts.

För några dagar sedan kom uppsägningarna av tre personer, varav två alltså tillhör Metallklubbens styrelse på företaget. Många misstänker att det inte är en tillfällighet, eftersom det enligt uppgift varit svårt att jobba fackligt på företaget och att klubben känt sig motarbetad.

– Företaget hävdar att de uppsagda inte haft tillräckliga kunskaper för att lära sig nya arbetsuppgifter. Men det har man inte kunnat bevisa, säger Inga-Lill Samuelsson på Metalls avdelning 41 i Göteborg.

Någon avtalsturlista finns inte på Tetra Pak Stålvall. Enligt facket har det inte gått att komma överens. Inom Tetra Pak centralt finns det dock ett samarbetsavtal om hur företag inom koncernen ska agera i situationer som denna.

– Avtalet går ut på att man ska sträva efter att på korrekt sätt hitta lösningar för varje individ, till exempel med avtalspension, utbildning eller annat, säger Inga-Lill Samuelsson.

I detta fall anser facket att Tetra Pak Stålvall inte följt lagen, som säger att anställda ska kunna få utbildning så att de kan gå över till nya arbetsuppgifter ”inom rimlig tid”.

– Företaget har inte gjort något försök, säger Inga-Lill Samuelsson.

Metall har i dag (4.11) överlämnat en förhandlingsframställning till företaget. Det blir en så kallad förstärkt förhandling, där avdelningen bistår klubben. Uppsägningarna ska ogiltigförklaras, anser facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.