Industriarbetarnas tidning

Tingsrätten prövar skyliftolyckan

8 november, 2004

På torsdag (11 november) börjar rättegången mot två chefer på Carpenter Powder Products i Torshälla som står åtalade för vållande till annans död. Deras slarv med arbetsmiljön ledde, enligt åklagaren, till att en av deras anställda miste livet.

Rättegången är relativt ovanlig eftersom det är sällan som dödsolyckor på arbetsplatser leder till åtal. En granskning i Dagens Arbete visade till exempel att under fyra år var det endast tre av sammanlagt 28 dödsolyckor inom industrin som ledde till åtal.

Olyckan på Carpenter Powder Products inträffade när arbetaren Christer Asp skulle kontrollera insidan på ett arton meter högt torn. På ungefär åtta meters höjd förlorade han medvetandet och föll från skyliften rakt ned i betonggolvet.

Enligt arbetsmiljöinspektionens utredning drabbades Christer Asp av syrebrist på grund av kvarvarande kväve i tornet. Trots den risken fanns ingen utrustning som varnade för syrebrist, vilket arbetsmiljöinspektionen ser som en av de två viktigaste orsakerna till olyckan.

Den andra bristen var att skyliften inte var godkänd. Den saknade fungerande låsspärr.

Platschefen Roger Walve, som också är vice vd , vill inte kommentera vare sig arbetsmiljöinspektionens kritik eller åtalet i övrigt.

– Jag avvaktar rättegången. Nu ska allt detta prövas juridiskt, tråkigt bara att det tagit så lång tid som två år.

Carpenter Powder Products tillverkar bland annat metallpulver.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen