Industriarbetarnas tidning

Välkommen degradering av Jönsson

17 november, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Jan Svensson, ordförande i Industrifackets avdelning i norra Skåne, är nöjd med överstyrelsens beslut att ta ifrån sverigedemokraten Allan Jönsson hans fackliga uppdrag.

– Jag tycker det är bra att man satt ner foten. Fackföreningsrörelsen ska hållas fri från sådant som Sverigedemokraterna står för.

Jan Svensson ser det som illojalt att vara medlem i en annan förening som motverkar syftet med fackföreningen. Ett faktum är dock att Jönsson valts till styrelseledamot av medlemmarna i klubben vid Höganäs Bjuf, även när avdelningen påkallat ett extra årsmöte.

– En sak är att gå omkring på arbetsplatsen som facklig företrädare och ses som en allmänt hygglig prick. En annan sak är vad Sverigedemokraterna och liknande organisationer står för.

– Vi har satt oss ner och diskuterat med klubben och bland annat tittat på Sverigedemokraternas hemsida, säger Jan Svensson. De är införstådda med det här beslutet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.