Industriarbetarnas tidning

A-kassorna är effektiva

17 december, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

A-kassorna är bättre än sitt rykte. I en ny utredning tillbakavisas den kritik som talat om bland annat dyr administration.

Förra året ifrågasatte dåvarande Riksrevisionsverket (nu Riksrevisionen) a-kassornas effektivitet. Det ledde till att arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, uppdrog åt Ingvar Liljeroos att utreda verksamheten.

I går (16.12) presenterades hans rapport, som ger en positiv bild av läget:

– Kassorna har aldrig fungerat så bra som nu, säger Liljeroos. När det gäller effektiviteten har vi vänt på alla stenar och kommit fram till att kassorna förvaltar sitt uppdrag väl.

Liljeroos, som tidigare själv varit ordförande för Metalls a-kassa och samorganisationen, har bland annat undersökt rättssäkerheten. Han har granskat hur den enskilde arbetslöse har behandlats vid första kontakten, och om utbetalningarna fungerat.

Det har kassorna klarat, anser utredaren, som dock tar upp frågan om de många små kassorna. På LO-sidan har varje förbund sin egen kassa, medan det ser annorlunda ut bland tjänstemän och akademiker.

– Små kassor skulle inte klara sig på egen hand. Därför finns systemet med utjämningsbidrag, säger Ingvar Liljeroos.

– Det tycks finnas ett värde i sig med en egen kassa. Medlemmar säger sig ibland vara beredda att betala mer just för detta.

Liljeroos har gjort jämförelser både med andra penningutbetalande myndigheter i Sverige som försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden, och internationellt med andra a-kassor i Norden. Den enkla frågan har varit: vad kostar en utbetalning i snitt?

Även om jämförelserna kan halta är rapportens försiktiga svar att a-kassornas kostnad är lägre.

Ett problem som Liljeroos pekar på är dock att den manuella hanteringen borde kunna minskas. Därför vill han ha förändringar i det krångliga regelverket, inte minst när det gäller inträdesreglerna, som upplevs som byråkratiska och ibland diskriminerande.

Rapporten kan inte ses som ett direkt svar på den tidigare kritiken, framhåller samorganisationes ordförande Orvar Johanson:

– Vi vill ge en bild av vår verksamhet. Sedan får vi om det stämmer med revisorernas.

I dag (17.12) överlämnas rapporten till Riksrevisionen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

A-kassorna betalade förra året ut drygt 28 miljarder kronor till närmare 600 000 personer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.