Industriarbetarnas tidning

Allt fler metallavtal med utlandet

1 december, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Efter EU:s utvidgning kommer allt fler utländska företag till Sverige. Metall tecknar i snitt ett nytt avtal varje vecka. Därför tar förbundet fram en speciell avtalsmall anpassad efter EU:s regler.

Tidigare var det i princip bara under reparationsarbeten på somrarna som utländska företag kom till Sverige tillfälligt för att arbeta i industrin. Efter EU:s utvidgning i maj kommer allt fler företag och deras anställda hit. Under hösten har Metall varit indraget i flera tvister där företag bryter mot kollektivavtal eller inte vill skriva avtal.

Men det gäller inte alla utländska företag som kommer till Sverige. Många företag tecknar avtal och följer dom. Ett par gånger varje vecka kontaktas förbundet av utländska företag som vill veta vad som gäller.

– Det är nog en ganska rimlig uppskattning att vi skriver ett avtal i veckan, säger Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet.

För att möta uppgången av utländska företag har Metall börjat ta fram en särskild avtalsmall. Metall anser inte att det vanliga riksavtalet gäller för utländska företag som saknar fast representant i Sverige.

Avtalsmallen tas fram av jurister på LO-TCO Rättsskydd. Den ska innehålla skrivningar om att svenska arbetsrättsregler gäller. Den ska också innehålla regler om lönenivåer och försäkringar.

Avtalen måste skrivas så att de inte blir diskriminerande mot utländska företag, för att inte bryta mot EU:s regler.

Så kallade bankgarantier kan vara diskriminerande, eftersom de ställer andra krav på utländska företag än på svenska.

En uppmärksammad tvist i Luleå i höstas visade hur viktig en bankgaranti kan vara. Ett tjugotal slovenska metallare var nära att bli utan lön när deras arbetsgivare hävdade att företaget gått i konkurs. Det som räddade delar av metallarnas löner var att Metalls avdelning i förväg hade avtalat fram pengar på ett konto, en bankgaranti, som betalades ut när arbetsgivaren inte betalade ut lön.

– Bankgarantin är en svår fråga. Kanske får det lösas så att vi avgör från fall till fall. Kommer ett etablerat tyskt företag som är känt av IG Metall så kanske det inte behövs. Men ett mindre företag som inte är känt av facket kanske vi ändå kräver en bankgaranti av, säger Erik Andersson.

Metall ska få ta del av juristernas förslag till ny avtalsmall under kommande vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?