Industriarbetarnas tidning

Färdigutrett i Trollhättan

15 december, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metalls internutredning av skandalen i avdelning 112 är färdig. Förbundet betraktar dagens representantskapsmöte som en slutpunkt för affären. Nu väntar uppsägningsförhandlingar och åtalsbeslut.

Metall gick ut hårt när turerna i avdelningen i Trollhättan rullades upp. Varje krona spenderad på restauranger, nattklubbar eller hotell som inte ansågs ha med fackliga uppdrag att göra skulle betalas tillbaka.

Riktigt så blir det inte. Det råder delade meningar om flera belopp mellan förbundet och de utpekade.

Metalls internutredning har kommit fram till att totalt 370 000 kronor hanterats dåligt mellan 1996 och 2004. Men när beloppen ska knytas till individer sjunker summan som Metall anser sig ha bevis för att kunna kräva tillbaka. Totalt räknar förbundet med att få tillbaka omkring 200 000 kronor.

Bland annat bestrider en ombudsman, som är varslad om uppsägning, att han är skyldig 25 000 kronor.

– Några säger sig vägra betala tillbaka. Totalt är det fyra stycken, både förtroendevalda och ombudsmän, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Totalt är det närmare tjugo personer som blir återbetalningsskyldiga. Det handlar om belopp på allt från någon dryg tusenlapp till över 60 000 kronor.

Beloppen presentererades vid dagens representantskapsmöte i avdelningen i Trollhättan. Där redogjordes också för vilka förtroendevalda som frias från misstankar om oegentligheter, och som kan återväljas till uppdrag i avdelningen.

Metall betraktar dagens presentation av den färdiga internutredningen som en slutpunkt för affären i Trollhättan.

– Repskapet i dag var bokslutet. Vi avser att lägga hela affären, förutom uppsägningsförhandlingarna, bakom oss, säger Anders Ferbe.

Metall har varslat fyra anställda vid avdelningen om uppsägning. Uppsägningsförhandlingarna är inte färdiga.

Det dröjer också innan åklagaren beslutar om personer från den tidigare avdelningsledningen ska åtalas för trolöshet mot huvudman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.