Industriarbetarnas tidning

Gjuterichef friad för olycka på Kubal

22 december, 2004

Sundsvalls tingsrätt friade i dag (22 december) den gjuterichef som åtalats efter olyckan på Kubal i juni 2001. Fem gjuteriarbetare brännskadades av smält aluminium i samband med en explosion.

Olyckan inträffade vid ett gjutbord i aluminiumgjuteriet, då smält aluminium av någon anledning kom i kontakt med vatten. Cirka 60 kilo smält aluminium, med en temperatur på cirka 700 grader, sprutade ut i gjutsalen. Trots att de bar skyddskläder skadades fem gjutare, varav en fick livshotande skador på hals och huvud.

I utredningen efter olyckan pekade Arbetsmiljöinspektionen på ett flertal brister i gjuteriets arbetsmiljö: Delar av gjuteriprocessen var inte riskanalyserad, ingen av gjutarna hade huvudansvaret för gjutningen, det fanns brister i utbildning och introduktion, rutinerna för hantering av avvikelser och driftstörningar var inte tillfredsställande och det fanns brister i de förebyggande underhållet.

Arbetsmiljöinspektionen begärde också att åklagaren skulle pröva om Kubal begått arbetsmiljöbrott.

För kammaråklagare Christer Jarlås vägde uppenbarligen Arbetsmiljöinspektionens utredning tungt. Han åtalade gjuterichefen Eddy Magnusson, och utredningen var en viktig del i den skriftliga bevisningen.

Dessutom vittnade flera arbetsmiljöinspektörer.

För tingsrätten i Sundsvall vägde dock dessa utredningar lätt.

”Arbetsmiljöverkets slutsatser om vad som orsakat olyckan är (…) rena antaganden och kan inte läggas till grund för någon bedömning av vad som orsakat olyckan” skriver tingsrätten i domen.

Rätten anser att den enda egentliga utredning som gjorts om olyckans orsaker är Kubals egen, som Arbetsmiljöinspektionen också lutar sig emot.

Men Kubals utredning ”kan inte sägas uppfylla de krav som ställs på en normal polisutredning” skriver tingsrätten.

Olycksorsaken är därför enligt tingsrätten oklar. Och även om ett antal brister i arbetsmiljön påvisats kan inte åklagaren visa att just dessa brister har samband med olyckan. Därför ogillas åtalet.

Kammaråklagare Christer Jarlås var i dag inte tillgänglig för en kommentar.

Arbetsmiljöinspektör Efva Åström var en av dem som utredde olyckan. Hon är förvånad över domen:

– Detta var inte vad jag väntat mig.

Hur ser du på kritiken mot er utredning? Tingsrätten avvisar det som Arbetsmiljöinspektionen såg som grund för en åtalsanmälan.

– Vi såg ju en rad brister i arbetsmiljöarbetet, och man har på Kubal vidtagit en lång rad åtgärder efter kritiken i vår utredning.

På Arbetsmiljöinspektionen ska man nu analysera domen, och se om man tänker begära att åklagaren driver målet vidare.

Domen kan överklagas senast den 12 januari 2005.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.