Industriarbetarnas tidning

Inget miljöåtal efter dödsolycka

30 december, 2004

Jure Verovic, 60, omkom när han blev överkörd av en hjullastare på Scanraff i Lysekil i februari 2004. Nu har hjullastarens förare delgivits misstanke för vållande till annans död.

Men ingen misstänks för arbetsmiljöbrott.

– Arbetsmiljöinspektionens utredning visade att man inte brutit mot några regler i Arbetsmiljölagen, konstaterar chefsåklagare Barbro Jönsson i Uddevalla.

Olyckan inträffade på kvällen, strax före 18.00 den 18 februari inne på oljeraffinaderiet Scanraffs område i Lysekil. Verovic, som var anställd av entreprenadföretaget Rodoverken, ingick i ett arbetslag som byggde om en cistern.

Den hjullastare som användes vid arbetet skulle förses med lyftgafflar. När den kördes iväg för att hämta dessa kände föraren efter tio-femton meter plötsligt hur hjullastaren krängde till. Han öppnade dörren och såg då att han kört på Verovic.

I sin utredning konstaterade Arbetsmiljöinspektionen att olyckan inträffat när det börjat skymma. Verovic var mörkklädd och kom troligen ut ur cisternens manlucka. Cisternens väggar var mörka.

Varför han befann sig i maskinens riskområde har inte gått att fastställa, men i utredningen konstateras att olyckan ”…visar att även rutinerad personal, som väl känner till riskerna på arbetsplatsen kan råka ut för olycksfall.”

Arbetsmiljöinspektionen konstaterar också att ”…alla faktorer som har betydelse för arbetsmiljön inte beaktats. Om arbetsplatsen varit bättre belyst eller om personalen burit varselklädsel, så hade föraren av hjullastaren haft större möjlighet att observera JV. Om gång och fordonstrafik varit separerade så hade JV troligen inte kommit i vägen för hjullastaren.” (JV är förkortning för Verovic).

Och Arbetsmiljöinspektionen krävde att Scanraff skulle förbättra sina rutiner för riskanalys och åtgärda bristerna ovan.

Trots dessa kritiska synpunkter gjorde dock inte Arbetsmiljöinspektionen någon åtalsanmälan:

– Vi anser inte att det är brister i arbetsmiljön som lett fram till olyckan, säger juristen Tin Westermark.

– Det går inte att se någon direkt koppling mellan försumlighet hos arbetsgivaren och den inträffade olyckan.

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Om Arbetsmiljöinspektionen ansett att det begåtts brott mot Arbetsmiljölagen och åklagaren instämt i detta hade man fått undersöka vem på arbetsgivarsidan som hade arbetsmiljöansvaret och därför eventuellt skulle åtalas. Ett företags arbetsmiljöansvar innehas av någon i arbetsledande ställning, högre upp i organisationen än föraren av en lastmaskin.

– Även om det inte är Arbetsmiljöinspektionen som avgör vem som åtalas är det naturligtvis svårt att gå emot deras bedömning, och ändå hävda att någon brutit mot arbetsmiljölagen, konstaterar Barbro Jönsson.

Hon understryker också att något slutligt beslut om åtal ännu inte är fattat, och att det troligen tas i slutet av januari.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.