Industriarbetarnas tidning

Metall­anställd anser sig kränkt

16 december, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En anställd på Metall känner sig djupt kränkt efter att ha pekats ut som prostitutionsköpare i Expressen. En vag uppföljningsartikel har inte stoppat ryktena som drabbar både honom och kvinnan hårt.

I måndags (13/12) skrev tidningen Expressen i en stort uppslagen artikel att Metall skulle utreda om en av förbundets anställda köpt en prostituerad kvinna. Bakgrunden var att flera Metallombud besökte krogen Tre Remmare i samband med kongressen i Stockholm i september.

Expressen byggde sin artikel på att det senare kommit mail till Metall med anklagelser mot en anställd. Och på att ett kongressombud ”uppfattade” kvinnan som prostituerad.

Dagen efter publiceringen fick Metalls anställde komma till tals. Men bara i en liten artikel längst ner på en sida. Där slog Metall och mannen fast att anklagelserna inte var sanna. Det har inte stoppat ryktena. Den utpekade mannen känner sig djupt kränkt.

– Det kommer frågor till förbundet hela tiden. Det är fruktansvärt. Jag känner mig fortfarande utpekad.

Mannen berättar att han träffade kvinnan på krogen, de pratade och åkte sedan vidare till en annan krog. Att någon smutskastar henne som prostituerad beror på fördomar, tror han.

– Hade någon uppfattat henne som prostituerad om hon sett svensk ut? Jag betvivlar det, och det är också en fruktansvärd del av den här historien.

Den Metallanställde berättar att han och kvinnan blivit vänner efter kvällen på Tre Remmare. De träffas och håller kontakten. Det bekräftas av kvinnan. Hon är över 30 år och inte i ”20-årsåldern” som Expressen uppgav.

Kvinnan har ett vanligt arbete och blev oerhört skakad av artiklarna.

– Jag är helt krossad av det här. Jag fick kramp och kunde inte sova när jag läste vad de skrev om mig.

– Vad menar de med att jag såg ut som prostituerad? Är det bara för att jag är färgad någon tycker det? Jag var inte ens välklädd. Jag hade gympadojor och gympabyxor på mig, eftersom det inte var meningen att jag skulle gå ut den kvällen.

Metalls informationschef Anders Ferbe är upprörd över att Expressen publicerar en artikel byggd på att någon uppfattat en kvinna som prostituerad. Efter publiceringen träffade Ferbe kvinnan.

Metall erbjöd också Expressen att träffa både henne och mannen. Det ville inte tidningen, eftersom de utpekade inte ställde upp med namn och bild. Metall överväger i stället att gå vidare med ärendet.

– Vi överväger juridiska eller andra åtgärder mot Expressen, säger Anders Ferbe.

Dagens Arbete har sökt Expressens ansvarige utgivare Otto Sjöberg. Han uppges vara upptagen i möten under dagen.

(Texten korrigerad 25/8-06)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen