Industriarbetarnas tidning

Opel kräver sänkta löner

10 december, 2004

Skrivet av

Sänkta löner och längre arbetstider väntar de Opel-anställda. Detta enligt Financial Times tyska nätupplaga.

I går, torsdag 9/12, kom General Motors och det europeiska koncernfacket överens om det ramavtal som reglerar nerdragningen med 12 000 jobb. Vart femte jobb ska bort från General Motors elva fabriker i Europa. Värst drabbas GM:s tyska fabriker där merparten av nerdragningen – 9 500 anställda – görs.

Efter att det europeiska ramavtalet är klart fortsätter förhandlingarna på nationell nivå i Tyskland, Belgien, Spanien, Portugal och vid Saab Automobile i Trollhättan där 540 jobb ska bort.

Enligt Financial Times kan tyska facket nu vänta sig krav på sänkta löner och längre arbetstider. Därmed följer Opel ett mönster från andra tyska industriföretag som krävt liknande uppoffringar av sina anställda.

I början av hösten presenterade ledningen för Opel ett 22-punktsprogram med frysta löner och längre arbetstider. Men nu vill Opel, enligt Financial Times, sänka lönerna.

Tyska löneskyddet skiljer sig från det svenska. Det påslag som ett lokalt fack kan förhandla sig till på ett företag har inte alls samma skydd som i Sverige. I Tyskland skyddas enbart de regionala så kallade tarifflönerna.

Vad Opel nu vill göra är att sänka det lokala lönepåslaget ner mot tarifflönen. Opel-lönerna ligger i dag 20 procent över tarifflönen.

Om Opel lyckas med lönesänkningen minskar kostnadsfördelen för Trollhättan. Men även om Opel skulle ta bort hela det lokala påslaget på 20 procent är ändå lönerna i Trollhättan lägre. En svensk metallarbetare tjänar i dag 60 procent mindre än kollegan i Rüsselsheim.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.