Industriarbetarnas tidning

Oron för ”social turism” överdriven

9 december, 2004

Skrivet av JENS NYSTRÖM

Farhågorna för en anstormning av invandrare från de nya medlemsstaterna var överdrivna, enligt Statistiska centralbyrån.

Sex månader efter utvidgningen av EU står det klart. Invandringen har visserligen ökat, men det är inte frågan om någon anstormning. Det skriver Statistiska centralbyrån (SCB) i rapporten Sveriges framtida befolkning 2004–2050.

Inför utvidgningen debatterades övergångsregler. Argumenten var att utan regler skulle Sverige drabbas av en anstormning av invandrare. Följden skulle bli lönedumpning och ”social turism”. Farhågorna kommer nu på skam, enligt SCB.

– Visserligen har det skett en fördubbling av invandringen men det är från väldigt låga nivåer, säger befolkningsstatistikern Annika Klintefeldt på SCB.

Ökningen liknar den som skedde när Sverige gick med i EU 1995. Då ökade invandringen från de övriga unionsmedlemmarna med ungefär 50 procent.

Migrationsverket har liknande statistik.

– Från de nya medlemsstaterna har det skett ungefär en fördubbling av ansökningar sedan inträdet. Vilket egentligen inte är något alarmerande, säger migrationsverkets statistikanalytiker Hans Nidsjö.

LO:s Migrationsutredare Tord Pettersson anser att SCB:s och Migrationsverkets statistik egentligen inte säger något om arbetsmarknaden.

– Vi kan inte alls veta hur många från de nya medlemsstaterna som jobbar här. De som stannar kortare tid än tre månader och de som gör en hemresa inom den tidsgränsen finns inte med i statistiken.

Ur Tord Petterssons perspektiv är det ganska ointressant att mäta hur många som flyttar hit eller söker längre uppehållstillstånd. Snarare är det ett gott betyg åt samhället när människor vill flytta hit.

– När de bor här möter de samma omkostnader som vi andra och kan därför inte konkurrera med speciellt låga löner. Det tycks dessutom vara så att invandrare som bor här är mindre intressanta för arbetsgivarna. Vi från LO:s sida har aldrig oroat oss för någon ”social turism”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.