Industriarbetarnas tidning

Platschef ansvarig för dödsolycka

10 december, 2004

Platschefen på Carpenter Powder Products AB i Torshälla fälldes för dödsolyckan i november 2002 då reparatören Christer Asp, 58, omkom efter att ha fallit åtta meter från en skylift. Företagets dåvarande produktionschef var också åtalad men friades.

Olyckan inträffade på morgonen vid en produktionsstörning. På företaget tillverkas metallpulver i ett arton meter högt torn. Under processen sänks syrehalten till noll och tornet fylls med kväve.

Vid olyckan åkte Christer Asp upp i skyliften för att kontrollera tornets insida. Ungefär åtta meter upp såg arbetskamraterna hur han ramlade ur skyliftens korg, och föll baklänges ned i betongolvet.

Christer Asp avled av skadorna. En arbetskamrat som försökte ta emot honom i fallet skadades svårt.

Åklagaren utgick i rättegången från den hårda kritiken i Arbetsmiljöinspektionens utredning av olyckan. Där hävdades att Christer Asp förlorat medvetandet i skyliftens korg därför att det fanns kvar kväve som trängt undan syret. Dessutom var konstruktionen av korgen felaktig och säkerhetsspärren saknades. Spärren hade saknats sedan länge vilket påpekats i en besiktning, utan att felet åtgärdades.

Tingsrätten ansåg det inte styrkt att den omkomne förlorat medvetandet på grund av syrebrist. Däremot ser man ett klart orsakssamband mellan den defekta spärren i skyliftens korg och olyckan. Om det funnits klara regler för arbetsmiljöarbetet hade felet åtgärdats och dödsolyckan hade inte kunnat inträffa.

Ansvarig för detta är enligt tingsrätten platschefen Roger Walve, som också är vice verkställande direktör. Därför döms han för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor.

Någon delegation av arbetsmiljöansvaret med straffrättslig verkan fanns därutöver inte, menar tingsrätten och friar därför den dåvarande produktionschefen.
Chefsåklagare Lars Lundin hade förväntat sig att platschefen fälldes men är inte överraskad över att produktionschefen friades:

– Det är i allmänhet oklart vem som har ansvaret för arbetsmiljön. Oklarheten om ansvaret var ju en del av kritiken som fanns från bland annat Arbetsmiljöinspektionen. Detta är alltså inte chockerande utan närmast förväntat.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen