Industriarbetarnas tidning

Quebecor sparkade Nordenchefen

14 december, 2004

Skrivet av HANS LARSSON

Tomas Salzmann, omstridd vd på tryckeriet Interprint och koncernchef i Quebecor World Nordic, fick sparken idag (14/12).

Interprint i Skärholmen, som håller på att avvecklas på grund av dålig lönsamhet, ägs av världens största tryckerikoncern, Quebecor World, med säte i Montreal.

Salzmann har varit koncernchef för Quebecors nordiska del, med enheterna Interprint, Sörmlands grafiska i Katrineholm, Danagårds i Ödeshög och Hellprint i finska St Mikkel.

På tisdagen meddelade koncernens Europa-chef, spanjoren Antonio Fernandez, att det nordiska koncernbolaget avvecklas. Hans Engström, vd för Sörmlands grafiska, och Harri Sundell, platschef på Hellprint, som tidigare haft Tomas Salzmann som chef, kommer i fortsättningen att rapportera direkt till Fernandez.

Tomas Salzmann har fått hård kritik från fackligt håll för sitt sätt att sköta avvecklingen av Interprint. Han har även haft omfattande konflikter med grafiska facket vid sina tidigare arbetsplatser, Tidningstryckarna och Norstedts.

Dagens Arbete har utan framgång sökt Tomas Salzmann för en kommentar.

Se även Portad grafiker fick upprättelse

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.