Industriarbetarnas tidning

Skogs- och Trä stöder Byggnads

23 december, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Skogs- och Träfacket är ett av de sju fackförbund som varslat det lettiska byggföretaget Laval un Partneri Ltd om blockad mot ett skolbygge i Vaxholm. Blockadvarslet gäller alla som har någon form av leveranser till arbetsplatser där Laval un Partneri Ltd har verksamhet.

Vilka företag det gäller går inte att säga, enligt Skogs och Träs avtalssekreterare Per-Olof Sjöö. Det kan vara en handelsbrädgård, ett fönstersnickeri eller ett sågverk. Varslet riktar sig till alla träföretag som är medlemmar i arbetsgivareorganisationer bundna till träindustri-, sågverks- och trävaruhandelsavtalen.

P O Sjöö betonar att förbunden inte ställer några särskilda krav på det lettiska företaget som inte ställs på svenska företag. Det handlar om att letterna ska följa de regler som gäller på svensk arbetsmarknad och teckna avtal.

Att AD har godkänt Byggnadsarbetareförbundets rätt att blockera bygget betyder att konflikten är tillåten och att utländska företag verksamma i Sverige ska ha svenska kollektivavtal, säger LOs chefsjurist Dan Holke till TT.

I Lettland ses blockaden som ett brott mot EU:s grundlagar om fri rörlighet över gränserna. Den lettiska regeringen har hotat att dra frågan till EU:s domstol.

– För oss är det naturligt att stödja Byggnads i den här konflikten, säger P O Sjöö på Skogs- och Träfacket till Sia.

Anders Elghorn/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.