Industriarbetarnas tidning

Boliden fälldes för dödsolycka

10 januari, 2005

Arbetsgivarens oaktsamhet orsakade gruvarbetaren Sune Scotts död, konstaterar Svea hovrätt i en dom i dag, 10/1. Därför döms Boliden Mineral till en miljon kronor i företagsbot. Den förre gruvchefen fick dagsböter.

Svea hovrätt fastställde därmed den två år gamla domen i Falu tingsrätt.

Den 51-årige Sune Scott omkom hösten 1999 i ett ras på 650-metersnivån i Garpenbergsgruvan. Det tog 117 dagar att gräva fram Sune Scott som begravts under tusentals ton sten och grus. Han hittades död i sin lastmaskin.

Arbetsmiljöinspektionen riktade i utredningen efter olyckan hård kritik mot Boliden för att man inte beaktat risker och varningssignaler.

Med denna rapport som utgångspunkt väckte kammaråklagare Katarina Tullstedt åtal i Falu tingsrätt. Där dömdes Boliden till en miljon kronor i företagsbot. Gruvchefen dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och 100 dagsböter.

Företagets områdeschef för Garpenberg friades. Tingsrätten ansåg att han delegerat sitt arbetsmiljöansvar till gruvchefen.

Domen överklagades till Svea hovrätt. Gruvchefen och Boliden ville frias, medan åklagaren ville att även områdeschefen skulle fällas för arbetsmiljöbrott.

Vid rättegångsförhandlingarna i hovrätten riktade arbetsgivarsidans advokater hård kritik mot Arbetsmiljöinspektionen.

Trots den stora kompetensen hos arbetsledarna och teknikerna i gruvan var olyckan omöjlig att förutse, menande man från arbetsgivarsidan. Ingen hade varit oaktsam.

Men Svea hovrätt konstaterar i sin dom att arbetsförhållandena där Scott arbetade skiljde sig från tidigare brytningar. Trots detta hade man inte gjort några särskilda riskanalyser.

Det fanns inga rutiner för bergmekanikernas rapporter eller för rapportering av olyckstillbud. Och det saknades fortlöpande analyser av bland annat bergets rörelser, med mera.

För detta var gruvchefen ansvarig, menade hovrätten och friade alltså även den hans överordnade, områdeschefen.

Under rättegången argumenterade åklagaren för att områdeschefen hade ett övergripande ansvar för sådana arbetsmiljöfrågor som låg utanför de vanliga rutinerna – sådant som krävde en särskild analys.

Den argumenteringen övertygande alltså inte rättens majoritet. Men två av nämndemännen höll med och framförde skiljaktiga mening.

– Att hovrätten fastställer företagsboten på en miljon är anmärkningsvärt, säger kammaråklagare Katarina Tullstedt.

– Det är mycket, mycket ovanligt med företagsbot på denna nivå.

– Företagsboten har ju annars inte fungerat särskilt bra. Därför är det viktigt med domar som visar att företagen har ett ansvar för dessa frågor

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?