Industriarbetarnas tidning

Chefens hot prövades i domstol

27 januari, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Vd:n tog tag i Alis nacke. Var det en bagatell? Eller ett så stort övergrepp att Ali kan sägas vara avskedad? I går behandlades frågan i domstol. En sak är klar. Någon talade osanning under ed.

Ali hade flera gånger frågat varför företaget dragit en felaktig karensdag från hans lön. Han tyckte inte att han fått svar och tog på nytt upp frågan med sin chef i maj 2002.

Vd:n ansåg att han redan svarat. Han var så trött på Alis ”tjafs” att han knölade ihop Alis lönebesked och kastade det på golvet. Sedan följde chefen efter Ali ut i verkstaden och tog tag i hans nacke.

Vd:n på Girovent i Stockholm har fällts för ofredande i tingsrätten för händelsen. Men hur allvarligt övergreppet var har företaget och facket helt skilda åsikter om.

Ali kände sig misshandlad och hotad. Han säger att han inte vågade återvända till företaget. Metall anser därför att han blivit avskedad. Och att han blivit det för att han kontaktat facket och försökt hävda sina rättigheter.

Metall kräver företaget på över tre hundra tusen kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och föreningsrättskränkning.

– Det sätt han blivit behandlad på och de besked han fått går inte att tolka på annat sätt än att han inte var välkommen tillbaka till företaget, sade Metalls förbundsjurist Bo Villner vid förhandlingarna i Arbetsdomstolen i går.

Företaget och deras företrädare Teknikföretagen målade upp en helt annan bild. De hävdade att Ali inte avskedats. Men att han inte hade skött sitt jobb, ofta kom för sent och ständigt trakasserade lönekontoristerna om påstådda fel.

Metall ville visa att Ali inte var ensam om sina problem. Två tidigare anställda vittnade om att det flera gånger var fel i lönebeskeden. Men att de var rädda för att gå till kontoret och påpeka det.

– De kunde svara: Håll käften och gör ditt jobb, sade ett vittne.

Vid ett tillfälle bad vittnet sin chef om nya öronskydd. Enligt hans vittnesmål blev svaret:

– Det är bara bögar och kärringar som behöver öronskydd.

Patrik Tersmeden på Teknikföretagen företrädde företaget:

– Den här bilden av ett företag där folk är rädda stämmer inte. Det här handlar om att Ali inte tog reson och då rann sinnet över på vd:n. Det är en bagatellartad händelse där han lägger handen på Alis nacke.

Ord stod mot ord om flera händelser som vittnen berättade om under ed. Bland annat diskuterades efterspelet till att vd:n greppat Alis nacke.

Enligt Ali vågade han senare samma dag inte återvända till jobbet för att hämta sina kläder. I stället gick Alis bror och ytterligare en person dit.

Brodern och hans vän vittnade i går om att de bemötts hotfullt av en av cheferna. Chefen ska bland annat ha sagt att om han varit vd skulle han slängt Ali i kanalen. Han sade också åt dem att åka tillbaka till sina hemländer.

Den utpekade chefen slog i sitt vittnesmål bestämt ifrån sig anklagelserna.

– Det är ren lögn. Det var han (Alis bror) som skällde på mig. Det enda jag sade var: du behöver inte vara så aggressiv.

Dom i målet väntas i mitten av mars.

Fotnot: Ali är ett påhittat namn

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.