Industriarbetarnas tidning

Dunkelt om isocyanater i riksdagen

21 januari, 2005

Arbetslivsminister Hans Karlsson vill inte svara på frågan om regeringen tänker hindra att gränsvärdena för isocyanater höjs. ”Eftersom arbetet inte är slutfört kan jag inte diskutera innehållet”, sade arbetslivsministern.

Detta besked gavs i riksdagen som svar på en interpellation från riksdagsledamoten Sven-Erik Sjöstrand (v). Mot bakgrund av Arbetsmiljöverkets förslag att höja gränsvärdena för metylisocyanat (MIC) och isocyansyra (ICA) och på andra sätt sänka arbetsmiljökraven frågade Sjöstrand:

– Tänker regeringen stoppa förslaget? Planerar man att utarbeta en ny strategi för arbetsmiljöproblemen med isocyanater?

Hans Karlsson duckade alltså för frågan om försämringen av föreskriften.

Beträffande ny strategi hänvisade arbetsmarknadsministern till vad som gjorts:

– Regeringen har vidtagit åtgärder för att förstärka både Arbetsmiljöverkets tillsyn och isocyanatforskningen i Sverige!

Sjöstrand var alls inte alls nöjd med svaret. Som medlem i Industrifacket sedan 30 år läser han Dagens Arbete, och citerade med gillande:

– I oktobernumret föra året skrev tidningen på ledarplats (Arbetsmiljöverket som inget förstår) att om facket förlorar denna kamp mot en statlig myndighet, alltså Arbetsmiljöverket, som agerar till synes utan eftertanke, vore det mycket illa.

Sjöstrand hänvisade också till Metalls kritik mot att Arbetsmiljöverket låter ekonomiska hänsyn styra, och undrade om arbetslivsministern höll med.

Men Hans Karlsson ville endast ge svar av allmän karaktär. Han hänvisade till sina erfarenheter som målare när det gällde kemiska hälsorisker, och till att han som facklig företrädare fört fram billackerarnas krav på bättre arbetsmiljö. Dessa är särskilt utsatta för isocyanater.

– Jag har engagerat mig i isocyanatforskningen och är en ivrig förespråkare för att vi i Sverige ska ha en framskjuten position när det gäller arbetsmiljöforskning i allmänhet och forskningen kring kemiska hälsorisker i synnerhet.

Sjöstrand var ändå inte nöjd:

– Kan man verkligen säga att vi ligger i täten om det blir så att Arbetsmiljöverket försämrar gränsvärdena kring isocyanthantering?

Sjöstrand jämförde med de krav som EU ställer på den yttre miljön när det gäller superfina partiklar:

– EU har uppmärksammat faran med superfina partiklar. Det finns ett särskilt direktiv med ett gränsvärde för att skydda medborgarna. Men det är för den yttre miljön.

– I den här diskussionen pratar man om partiklar, till exempel i bilverkstäderna, som troligtvis är mycket giftigare än dem som EU har gränsvärde för. Det förekommer i nivåer som enligt många forskare är hundra, kanske tusen gånger högre än EU:s gränsvärde.

– De fackliga organisationerna kräver att det ska vara ett speciellt gränsvärde kring de här superfina partiklarna, de som tas upp i lungblåsorna, går in i blodet och ackumuleras i kroppen.

– Det är jag verkligen orolig för inför framtiden. Att kemiska hälsorisker ackumuleras kan få väldigt många effekter också på nästa generation.

Efter debatten frågade Dagens Arbete Hans Karlsson om när han är beredd att uttrycka en egen uppfattning. När föreskriften är antagen, kanske?

Men via sin informationssekreterare Åsa Gunnarsson hänvisade arbetsmarknadsministern till svaret i debatten.

– Han vill inte säga mer.

Kan någon, exempelvis LO, överklaga Arbetsmiljöverkets beslut om man inte är nöjd med hur en föreskift ändras?

– Rent teoretiskt kan regeringen upphäva en egen förordning. Om det någonsin har hänt vet jag inte, säger Åsa Gunnarsson.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.