Industriarbetarnas tidning

Facken i Asien hjälper de drabbade

25 januari, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Fackföreningar i hela världen har skickat hjälp till tsunamins offer i Sydostasien. Det handlar inte bara om pengar. I Sri Lanka till exempel har sjuksköterskefacket skickat vårdpersonal till drabbade områden.

Facket i Kina har till exempel skickat ett bidrag på 2,5 miljoner kronor till offren.

Andra gåvor är mindre, men ändå storslagna. I den indiska dagstidningen The Hindu kan man läsa om hur Badthe Kadam, en förening för gatubarn och barnarbetare, skrapade ihop 333 kronor. Pakistanska LO har skänkt 7 700 kronor till Sri Lanka.

Men inte bara pengar har strömmat till.

I Acehprovinsen i Indonesien hade fackföreningen för kraftverksarbetare runt fyra tusen medlemmar. Sjuhundra av dem är nu borta. Siffran kan komma att stiga med ett tusen. Det indonesiska facket mobiliserade snabbt 115 frivilliga för att åka till Ache för att laga elnätet, rapporterar de offentliganställdas international PSI. Facket har också skickat mat och folk som ska borra efter färskvatten.

I Sri Lankas huvudstad Colombo organiserade fackföreningen för sjuksköterskor snabbt en hjälpsändning till landets sydöstra delar. Inte bara med sjukvårdsmaterial, mat och kläder utan även med läkare och sjuksköterskor.

I Sri Lanka kommer fack, arbetsgivare och regering att samarbeta om landets återuppbyggnad. Bland annat ska man undvika såväl strejker som antifackliga aktioner under ett år framöver, skriver landets största dagstidning, Daily News.

I Thailand lyckades fackföreningar mobilisera chaufförer som redan två dagar efter katastrofen kunde köra lastbilar med mat, kläder, mediciner, vatten och kistor från Bangkok till de katastrofområdena i söder.

Allra värst är situationen för flyktingarna från Burma, något som uppmärksammats av både de thailändska medierna och facket. De har flytt tvångsarbete och militärt skräckvälde, för att jobba i södra Thailand. Ofta illegalt, utan några som helst rättigheter.

I Malaysia skriver tidningen The Star om hur tjugo arbetare fick sparken när de inte dök upp på sina jobb eftersom deltagit i hjälparbetet, letat efter anhöriga eller fått sina hem förstörda.

Tsunamin krossade allt i sin väg.

Fackliga organisationer påminner nu sina medlemmar om de fackliga solidaritetsfonder som riktar sig till fredlig samhällsuppbyggnad. ICFTU ställer frågan: ”Vad händer sen? När kamerorna försvunnit och våra vänner får fortsätta kämpa för att bygga upp bostäder, vägar, arbetsplaster, offentlig servicen och demokratiska strukturer.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?