Industriarbetarnas tidning

Jobben kommer

25 januari, 2005

Skrivet av

Jobben kommer. I slutet av 2006 når vi konjunkturtoppen och arbetslösheten pressas tillbaka. Det tror konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson.

– Jag tror inte ett dugg på ”jobless growth”. Så här har det alltid sett ut i konjunkturuppgångar.

”Jobless growth” innebär tilllväxt utan jobb, att ekonomin växer utan att det ger några nya jobb. I dag anses Västeuropa och USA vara inne i en högkonjunktur som inte skapar sysselsättning.

– Fel, säger Ingemar Hansson. Vi har ännu inte kommit in i högkonjunkturen. Högkonjunktur innebär inte bara att ekonomin växer.

Högkonjunktur innebär också, säger han, att resurserna – till exempel arbetskraften – utnyttjas maximalt. I dag har vi alldeles för hög arbetslöshet för att kunna tala om en verklig högkonjunktur.

Ingemar Hansson deltog i ett seminarium om vem som bär ansvaret för arbetslösheten, anordnat av Fief, Fackföreningsrörelsens institut för ekonomisk forskning.

Vice riksbankschef Villy Bergström hade en delvis annan syn på ”tillväxt utan jobb”.

– Vi är inne i en period av snabb strukturomvandling driven av ny teknik och internationalisering och som ställer nya hårda krav på arbetsmarknaden.

– Fler personer måste byta arbetsplats och bransch. Fler jobb måste skapas i tjänstesektorn, kanske i helt nya företag.

En fråga som återkom på seminariet var om dagens låga inflation ökar arbetslösheten. Per Lundborg, Fief:

– I dag tar ingen ansvaret för arbetslösheten. Politikerna har överlämnat ansvaret på en självständig riksbank som har i uppgift att verka för stabila priser, inte bekämpa arbetslösheten.

Om prisökningarna hålls nere för hårt riskerar arbetslösheten att stiga. En inflationstakt på 3-5 procent per år – i stället för 2 procent – skulle minska arbetslösheten, enligt Lundborg. Konjunkturinstutets chef Ingemar Hansson höll med.

– Om jag skulle rekommendera omvärlden en inflationsnivå så kanske den skulle ligga på 3-4 procent.

I dag har Sverige ett inflationsmål på 2 procent. Prisökningarna får inte vara högre.

– Men nu kan inte Sverige välja och det vore en stor dumhet av Sverige att skifta inflationsmål.

Om Sverige skulle avvika med ett annat inflationsmål skulle det medföra ekonomisk oro som i sin tur ökade arbetslösheten.

Sverker Gustafsson, professor i statsvetenskap varnade för att den höga arbetslösheten i framtiden kan utnyttjas av extrema politiska krafter.

– Naturligtvis har den politiska majoriteten i landet ansvar för den politik som bedrivs. Vad jag saknar är en folkbildning som förankrar dagens officiella syn på hur vi bekämpar arbetslösheten.

– Den gamla synen, med Wigforss ord att det måste löna sig att arbeta, den var väl förankrad. Men inte dagens syn. Och det ger fritt utrymme för politiska krafter jag vill varna för.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.