Industriarbetarnas tidning

Många svetsare får luftvägsbesvär

27 januari, 2005

Var tredje svetsare drabbas av näsbesvär och mer än var fjärde svetsare får ögonbesvär. Det visar en ny undersökning som presenterades på den pågående allergistämman i Malmö.

– I verkligheten är problemen större, eftersom många slås ut från yrket, säger överläkare Jörn Nielsen på Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Han är en av forskarna som undersöker svetsarnas arbetsmiljö på ett antal industrier i södra Sverige. 388 svetsare på nio företag har fått frågor om arbetsmiljön och arbetsrelaterade besvär. 289 svetsare, 74 procent, svarade.

Svetsarna har svarat på hur de mått den senaste månaden. Svaren har jämförts med anställda från andra företag, som inte utsatts för irriterande ämnen.

– Det visar hur stora problemen är för svetsarna, understryker Jörn Nielsen.

Av svetsarna har 33 procent haft näsbesvär den senaste månaden. I jämförelsegruppen var det 12 procent. Med näsbesvär menas då nästäppa och snuva, problem liknande hösnuva.

28 procent av svetsarna har haft ögonbesvär (rinnande ögon, torra ögon) den senaste månaden. I jämförelsegruppen var det 12 procent.

17 procent av svetsarna har kronisk bronkit och 12 procent pip i bröstet. Andelen i jämförelsegruppen var 5 procent.
De som någon gång rökt hade inte fler arbetsrelaterade problem än de som aldrig rökt.

-Även om svetsarnas arbetsmiljö har blivit bättre visar undersökningen på stora brister. Vi måste nu – bland annat – få klarhet i vilka nivåer det är som utlöser problemen, säger Jörn Nielsen.

Han understryker också att riskerna för svetsarna är större än vad undersökningen visar:

– Man kunde misstänka att ju längre man arbetat, desto större skulle problemen vara. Men så är det inte. De som arbetat som svetsare mer än 14 år har färre symptom än de som svetsat kortare tid.

Vad beror det på?

-Det tyder på en utslagning ur yrket. Man slutar helt enkelt.

Undersökningen visar att det har ett samband med allergier i ungdomsåren.

Av de som arbetat kort tid som svetsare har 35 procent haft allergiska problem i sin uppväxt, medan bara 15 procent av de som arbetat mer än 14 år har haft sådana problem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.