Industriarbetarnas tidning

Rexam lägger ned

31 januari, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

De drygt 100 anställda på Rexam i Ystad är förbannade, besvikna och sorgsna. Reaktionerna är starka efter beskedet att företaget lägger ned i sommar.

– Alla förhandlingar har strandat. Hela den här nedläggningen är så illa skött. En del gråter varje dag, berättar grafikernas klubbordförande Kaj Jeppsson.

Beskedet att fabriken ska läggas ner och tillverkningen flyttas till Danmark fick de i mitten av oktober. Sedan dess har företagets ledning och klubben varit på kollisionskurs.

Samtidigt fick de nämligen veta att den förre koncernchefen Lars Angwald fick 21 miljoner i avgångsvederlag efter ett halvårs anställning. Det höjde inte precis stämningen bland de anställda.

I förra veckan meddelade ledningen att alla som arbetar hela uppsägningstiden ut skulle få 3 500 extra i månaden plus 5 000 kronor när de slutar. Det hjälpte inte.

– Visst erbjuds vi pengar, men samtidigt har de ställt helt omöjliga villkor för att vi ska få ut slantarna. Ingen kommer att kunna få ut ett öre, konstaterar Kaj Jeppsson.

Villkoren är bland andra att man arbetar hela tiden och personalen ska uppnå minst 97 procents leveranssäkerhet.

– Den siffran har vi inte uppnått någonsin under mina 25 år här på företaget, och det vet alla om också, säger Kaj Jeppsson.

Erbjudandet är inte något som facket och företaget kommit överens om, utan beslutet är ensidigt. De lokala förhandlingarna har strandat och förts till central nivå.

Vd Lars Medin håller inte med om att kravet på leveranssäkerhet är orimligt, utan menar att man pratat förbi varandra.

– Vad vi menar är att vi ska leverera rätt antal produkter i rätt tid till kunden och det är inte omöjligt, utan det har vi klarat bra tidigare. Men vi har tagit bort det måttet nu och ska i stället tillverka ett visst antal produkter i veckan, förklarar han.

Lars Medin har förståelse för att det är en jobbig period för de anställda som blir av med sina jobb och menar att känslorna ibland tar överhanden.

30 personer kan erbjudas nya jobb i Stilling, Danmark, som ligger på Jylland. När de lediga platserna utannonserades på anslagstavlan tog diskussionerna åter fart.

– Kraven är ju orimliga. En lagerarbetare ska kunna köra tung lastbil och prata engelska och tyska, Det verkar bara som de inte vill anställa någon härifrån, säger Kaj Jeppsson.

Lars Medin håller inte med. Han ser gärna att anställda från Ystad följer med till Danmark. Inte heller anser han att kraven är för höga. För operatörerna, de flesta av de 30 jobben, är kraven desamma som i Ystad.

– Det tycks lätt bli missförstånd just nu. Ett lagerjobb har utannonserats och det är bara ett önskemål att kunna lite språk om man ska ta emot last från olika länder. Körkortskraven är enligt den danska klassificeringen, som inte är samma som i Sverige, konstaterar Lars Medin.

Rexam är en förpackningsindustri som bland annat tillverkar smöraskar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.