Industriarbetarnas tidning

Utökad strid mot lettiskt företag

10 januari, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Byggföretaget Laval un Partneris resningsansökan hos Högsta Domstolen ändrar inte fackens taktik. I morgon inleder sju förbund sympatiåtgärder mot bygget i Vaxholm.

I morgon bitti trappas den uppmärksammade arbetsmarknadstvisten i Vaxholm upp ytterligare. Klockan 06.00 träder sju förbunds varsel om stridsåtgärder mot skolbygget i kraft. Det är sympatiåtgärder för att hjälpa Byggnads att få ett svenskt kollektivavtal med det lettiska byggföretaget Laval un Partneri.

Metall och Industrifacket tillhör de förbund som ger sig in i tvisten. Men i praktiken är det inte säkert att dessa förbunds medlemmar berörs av blockaden. Varken Metall eller Industrifacket har fått rapporter om att deras medlemmar är inblandade i arbeten där Laval un Partneri är verksamt.

– Vi har inte fått några tecken på det så här långt, men vi har uppmanat våra avdelningar att informera klubbarna och vara vaksamma, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Industrifackets avtalssekreterare Kurt Walther vet inte heller om Industrifackets medlemmar berörs av blockaden.

– Vi vet inte det ännu, men vi förmodar att det lettiska företaget kan få leveranser av byggämnesmaterial från företag där vi har medlemmar. Vi har satt våra avdelningar på att forska varifrån leveranserna sker.

I förra veckan begärde det lettiska byggföretagets advokater resning hos Högsta domstolen. Företagets jurister hävdar att det var fel av Arbetsdomstolen att godkänna fackens stridsåtgärder i Vaxholm.

I resningsansökan hävdas att Arbetsdomstolen borde ha kontrollerat med EG-domstolen om fackens stridsåtgärder är tillåtna, enligt EU:s regler.

Att Högsta Domstolen beviljar resning i fall från Arbetsdomstolen är ytterst ovanligt, enligt Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

– På rak arm kommer jag inte ihåg att jag hört talas om det. Jag anser att det är väldigt, väldigt osannolikt att de beviljas resning. Ansökan är nog mest ett sätt att hålla debatten levande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.