Industriarbetarnas tidning

52 avdelningar i nya förbundet

24 februari, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

Fusionen mellan Metall och Industrifacket tar allt fastare form. Frågan som på förhand betraktats som den svåraste nöten att knäcka, avdelningsstrukturen, verkar nu vara löst.

I dagarna har förbundens gemensamma organisationskommitté lagt fast ett förslag med 52 avdelningar (se karta med nya förbundets alla avdelningar; eller som pdf). Kommittén står enig bakom förslaget, varför allt talar för att det kommer att fastställas av förbundens kongresser i början av juni.

– Det är mycket glädjande att vi kunnat enas kring förslaget och att inga reservationer lämnats in, säger organisationskommitténs ordförande, Leif Håkansson, förbundskassör i Industrifacket.

– När vi inledde arbetet med att organisera om avdelningsstrukturen beskrevs det ju av många som ett näst intill omöjligt uppdrag.

– Därför är det väldigt roligt att vi klarat uppdraget så smärtfritt. De flesta problemen har faktiskt lösts på lokal nivå, utan att vi centralt behövt gå in och slita tvister, säger Håkansson.

I dag har Metall 120 avdelningar och Industrifacket har 22. I det sammanslagna förbundet blir det alltså 52 avdelningar.

Avdelningen i Göteborg blir den största med 25 000 medlemmar. Den på Gotland blir minst med 1 500 medlemmar. De flesta avdelningar kommer att ha mellan 4 000 och 12 000 medlemmar.

Avdelningarna kommer att numreras norrifrån. Avdelning 1 blir norra Norrbotten med säte i Kiruna. Avdelning nr 52 blir södra Skåne med troligt säte i Trelleborg.

Skåne och Västra Götaland har berett organisationskommittén störst bekymmer. Enligt det eniga förslaget delas Skåne i sex avdelningar. Göteborg och Mölndal blir egen avdelning, förbundets största, medan resten av Bohuslän bildar avdelning med säte i Uddevalla.

Trollhätteavdelningen kommer att innefatta även kommunerna Lilla Edet, Vänersborg, Mellerud, Bengtsfors och Åmål.

I Mälardalen fanns också vissa motstridiga intressen. Dessa har lösts genom att Eskilstuna, Västerås och Sala bildar gemensam avdelning, medan västmanländska Heby förs till avdelningen i Uppsala.

Det som nu återstår för organisationskommittén att lösa är vad avdelningarna ska heta och var avdelningskontoren ska ligga. Den 9 mars ska det förslaget bli klart, hoppas Leif Håkansson.

Metalls förbundsstyrelse och Industrifackets överstyrelse ska behandla förslaget till avdelningsstruktur innan det fastställs av kongresserna i juni.

Allt talar nu för att sammanslagningen av de båda förbunden verkligen blir av. När den svåra frågan om avdelningarna i stor enighet kunnat föras i hamn finns det knappast längre något som kan stjälpa samgåendet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.