Industriarbetarnas tidning

77 arbetare mister jobbet i Tollarp

2 februari, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Tollarps madrassfabrik, före detta Ekens, ska läggas ner och förhandlingarna är nu klara. Femton arbetare av 92 får nya jobb inom koncernen, men facket är besviket.

– Arbetsgivaren visar ingen uppskattning eller tacksamhet mot personalen efter alla dessa år. Vi har motvilligt gått med på en uppgörelse, säger Per Nilsson som är Industrifackets klubbordförande på madrassfabriken.

Uppgörelsen innebär att personer som varit anställda mer än tio år får en pensionspremie på tusen kronor per år från och med det elfte anställningsåret och uppåt. Detta gick företaget med på först efter att facket hotat med centrala förhandlingar, enligt Per Nilsson.

38 personer har jobbat i genomsnitt 25 år på fabriken.

Madrassfabriken ingår i koncernen Hilding Anders som nu flyttar tillverkningen av bäddmadrasser från Tollarp till Polen och Lettland. Beskedet kom i november, helt oväntat. Två veckor innan hade fackets representant i bolagsstyrelsen varit med på ett styrelsemöte, utan att få veta något om planerna.

Att lönerna i Polen och Estland är lägre än i Sverige är inget nytt. Men att fabriken i Tollarp skulle vara olönsam ställde sig facket tveksamt till. Därför kallade de in en löntagarkonsult.

Efter konsultens rapport är facket fortfarande kritiskt till företagets bedömning.

– Förra året tog vi fram ett nytt sortiment och sånt kostar, säger Per Nilsson.

– Men i år skulle vi kunnat gå med plus. Dessutom finns det flera frågetecken kring hur man värderar kvalitet, erfarenhet och kunskap. Bara löneskillnaden har räknats.

Peter Sturm, informations- och personalchef på Hilding Anders, ser ingen anledning till att kommentera fackets bedömning.

– Vi har vissa krav på en verksamhet och Tollarpsfabriken når inte alls upp till de kraven. Vi måste följa med i konkurrensen och har gjort en ren affärsmässig bedömning. I Sverige betalar vi 188 kronor i timmen för en arbetare. I Polen 35 kronor.

– Det är inte så att vi inte tycker folk är duktiga i Tollarp. Många tekoföretag har flyttat för länge sen. Vi har varit kvar till nu.

Att företaget skulle ha varit snålt under förhandlingarna håller Peter Sturm inte med om.

– Vi avsatte från början en summa pengar och har gjort mer än vad vi måste enligt lagar och avtal, säger Peter Sturm.

De första tio personerna går om ungefär en månad och de sista i juli. Femton får jobb på Hilding Anders sängfabrik i Hästveda.

Under våren kommer alla som blir arbetslösa att få hjälp att söka nya vägar i livet, jobb eller utbildning, genom det omställningsavtal som gäller från i september förra året.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.