Industriarbetarnas tidning

”Bättre förslag från moderaterna”

1 februari, 2005

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Moderaternas ambition att bli ett arbetarparti är inte alldeles omöjlig. Men ytterst handlar det förstås om att få över socialdemokratiska väljare. Det säger Irene Wennemo, chef på LO:s näringspolitiska enhet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter upprepar moderatledaren Fredrik Reinfeldt sin önskan att moderaterna i nästa val ska träda fram som ett nytt arbetarparti.

Moderatledarens recept för mer jobb har tre ingredienser: lägre skatt och ”stramare” bidrag ska uppmuntra folk att arbeta, sänkta arbetsgivaravgifter ska uppmuntra företag att anställa, och en kraftfull satsning på innovationer och nyföretagande ska leda till fler arbetsuppgifter för näringslivet.

Reinfeldt skriver att han tar LO:s oro för sänkta löner på stort allvar, och att moderaterna inte vill medverka till ökad arbetslöshet eller sänkta löner. Bland annat tar han upp ett förslag från LO-ekonomerna om sänkta arbetsgivaravgifter, i stället för sänkta löner. Avsikten är att stimulera lönesänkningar utan att kränka kollektivavtalen.

Har moderaterna verkligen lyssnat på LO?

– Ja, säger Irene Wennemo. De har lämnat en hård position och övergått till något rimligare, för att slippa fight med facket.

– Tidigare ville moderaterna sätta fler i arbete med hjälp av sänkta lägstalöner, och genom att urgröpa svenska kollektivavtal. Nu har de insett att sådana förslag möter stort motstånd, vilket skulle kunna bli tacksamt för socialdemokraterna. Moderaterna har förstått att det finns ett starkt stöd för minskade löneskillnader, och anpassar politiken därefter.

– När de nu föreslår sänkta arbetsgivaravgifter i stället är det ett steg i rätt riktning. Men budskapet är fortfarande lite dubbelt. Det var inte så länge sedan som Byggnads löner ansågs för höga, i samband med skolbygget i Vaxholm.

– Så man känner sig inte trygg med moderaterna, de testar olika förslag.

Reinfeldt förespråkar ett system där den som anställer långtidsarbetslösa skulle få sänkt arbetsgivaravgift.

Skulle sådana ”omstartjobb” fungera?

– Det skulle kunna fungera, säger Wennemo. Problemet ligger i de andra moderata förslagen, exempelvis de sänkta ersättningsnivåerna.

– Flera av Reinfeldts förslag är bra, för dem som verkligen får jobb. Men de som även i fortsättningen är beroende av samhällets stöd kommer att få det mycket kärvare.

Hur reagerar LO på de moderata framstötarna?

– Som på alla andra kontakter utifrån, säger Wennemo. Men det är klart att socialdemokraterna har en särställning. Tidigare har moderaterna inte varit särskilt intresserade av att ha med oss att göra, men nu är de flitiga i debatten, via mail och liknande. Och LO:s chefsekonom Dan Andersson har faktiskt deltagit i ett moderat seminarium.

– Det är en ny verklighet för facket. Tidigare räckte det för oss att diskutera med socialdemokraterna. Vi är alltid intresserade av att andra ska förstå oss, men moderaternas intresse beror på att de är ute efter socialdemokratiska väljare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?