Industriarbetarnas tidning

”Bonus ska inte bygga på hälsa”

14 februari, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Ett nytt bonussystem ger friska vid köksfläktstillverkaren Futurum extra pengar i lönekuvertet.

Ulla Lindquist, andre vice ordförande i LO, är kritisk nu liksom förra gången friskpremier var på tapeten. Visst är det bra med bonus, men den bör inte bygga på de anställdas hälsa, säger hon.

– Jag tycker att det är fel att ha en friskbonus. Man kan inte rå för att man är sjuk. Dessutom orsakas mycket av långtidsfrånvaron av jobbet, till exempel arbetsskador eller en dålig arbetsmiljö, säger Ulla Lindquist.

För att få högsta möjliga ersättning för frisknärvaro, får Futurums anställda inte ha någon sjukfrånvaro alls. Om den anställde är sjuk görs avdrag, till exempel dras 50 kronor av för fyra timmars sjukfrånvaro. Vid 80 timmars sjukfrånvaro på ett år uteblir bonusen helt. Karensdagen gäller som vanligt. Deltidsanställda får bonus som motsvarar arbetstiden, det vill säga halv bonus för en halvtidsanställd.

Beslutet att införa bonussystemet på Futurum i Byske kommer från de italienska ägarna Faber. Bonusen infördes förra året och de första pengarna betalas ut med februarilönen.

Den så kallade frisknärvaron är en av tre delar i bonussystemet. Frisknärvaron ger upp till 1 000 kronor extra per år och heltidsanställd. Kvalitet ger ännu högre bonus. Allra bäst betalar sig produktivitet.

Ulla Lindquist arbetade på Metall på 80-talet. Då såg hon att flera företag införde liknande bonussystem som det i Byske. Närvaropremier kallades ersättningen då. Bakgrunden var hög korttidsfrånvaro.

De centrala avtalen på 80-talet gav låg utdelning till arbetarna. Därför hade arbetsgivarna möjlighet att få med sig de anställda på lokala uppgörelser om högre lön, även när extrapengarna var villkorade. Ulla Lindquist säger att det också i dag är svårt att få igenom generella löneökningar.

– Det tror jag är anledningen till att klubbarna accepterar de här erbjudandena från arbetsgivarna, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.