Industriarbetarnas tidning

Gummi­arbetare utsätts för miljögifter

1 februari, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Gummiarbetare har upp till 100 gånger högre halter av flamskyddsmedel i blodet än andra. Även arbetare som demonterar elektronik, liksom datatekniker, får i sig det farliga ämnet.

Det visar en ny doktorsavhandling som gjorts för att få reda på i hur stor grad arbetare utsätts för bromerade flamskyddsmedel.

– Uppgifterna är oroväckande. Vi inom LO har diskuterat de bromerade flammskyddsmedlen länge och varit i kontakt med forskare på Stockholms universitet, säger Metalls arbetsmiljöombudsman Lars-Erik Folkesson.

Flamskyddsmedel används för att minska brandfarligheten i tyger, kablar och elektronikprodukter. Det är en stor grupp kemiska ämnen, varav flera innehåller miljögifter.

Två av de bromerade flammskyddsmedlen är redan förbjudna i Sverige eftersom de påverkar miljön på liknande sätt som miljögifterna DDT och PCB. Ytterligare tre ämnen utreds. Ett av dem är dekaBDE som också studerats i den aktuella avhandlingen.

Avhandlingen har skrivits av Kaj Thuresson vid institutionen för miljökemi vid Stockholms universitet. I den grupp gummiarbetare som studerades och den kontrollgrupp som hade lägst halter dekaBDE i blodet ingick totalt ett 40-tal personer.

Det är oklart hur bromerade flamskyddsmedel påverkar människor. Utifrån studier som gjorts på djur finns det risk för leverförstoring och missbildningar. Forskare vid Uppsala universitet har också visat att ämnena påverkar hjärnan. Nyfödda möss som utsatts för ämnena har visat hyperaktivitet.

Uppsalastudien ska nu upprepas i större försök inom EU för att resultaten ska kunna räknas som säkra.

– Jag tror att det behövs bättre underlag både om hur ämnena tas upp i kroppen och riskanalyser för vad som händer när de hanteras i industrin, säger Lars-Erik Folkesson.

– I dag vet forskarna inte så mycket om den saken.

Avhandlingen visar också att det finns sätt att minska mängden flamskyddsmedel som arbetarna utsätts för. Eftersom de farliga ämnena sprids med partiklar som flyger omkring i luften, kan det enligt forskaren Kaj Thuresson hjälpa med bättre ventilation. Städning och rätt hantering av skrotade plastprodukter är andra sätt.

Det finns också mindre miljöfarliga ämnen som till exempel oorganiska salter, som kan användas som alternativ till de skadliga flammskyddsmedlen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?