Industriarbetarnas tidning

Lettiska bolaget ger upp

10 februari, 2005

Skrivet av

Det lettiska bolaget Laval un Partneri ger upp skolbygget i Vaxholm. En stor seger för fackföreningsrörelsen, kommenterar Anders Tiderman, avtalssekreterare i Metall.

Metall var ett av de förbund som drogs in i konflikten kring skolbygget i Vaxholm. När det lettiska byggföretaget vägrade teckna avtal sattes företaget i blockad av Byggnads i början av november. Strax före jul varslade Metall och sex andra förbund om sympatiåtgärder.

– Sannolikt påverkade förbundens blockadvarsel utgången av konflikten. Bygget kom helt enkelt aldrig igång.
Ett av de andra förbunden var Industrifacket.

– Det bästa hade naturligtvis varit att Byggnads lyckats få till ett kollektivavtal för de anställda på Laval, säger Kurt Walther, Industrifackets avtalssekreterare.

– Andra kommer att tänka sig för. Det är lärdomen för företagen.

Tiderman håller med. Lavals sorti från Vaxholm innebär en läxa för de arbetsgivare som struntar i kollektivavtalet.

– Det som hänt i Vaxholm kommer att mana till eftertanke bland arbetsgivare som är inne på samma linje som det lettiska byggföretaget. De bör förstå att det bästa är att söka uppgörelse med den fackliga organisationen.

– Två alternativ står till buds. Antingen tecknar man avtal direkt med facket. Eller också får företaget ansluta sig till en arbetsgivarorganisation, då måste man teckna kollektivavtal.

– De alternativen fungerar bra. Tio procent av våra medlemmar arbetar i företag som inte gått med i någon arbetsgivarorganisation. Där tecknar vi hängavtal.

I ett pressmeddelande kommenterar Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson:

– Det är beklagligt att Laval väljer att avsluta sitt uppdrag i stället för att teckna ett svenskt kollektivavtal.

– Under förra året tecknade vi kollektivavtal med nära 100 andra utländska företag i Sverige. Det känns därför märkligt att Laval un Partneri inte vill ha ett svenskt kollektivavtal som skulle ha givit de lettiska byggnadsarbetarna möjlighet att slutföra skolbygget i tid, till skolstarten i höst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.