Industriarbetarnas tidning

M-Real minskar kostymen

18 februari, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

100 jobb kommer att försvinna från bruken i Husum och Wifsta, i Västernorrland. Nedskärningen ingår i ett sparpaket som ägaren M-Real presenterade i början av veckan.

Pappers avdelningsordförande i Husum, utanför Örnsköldsvik, tar beskedet med ro:

– Det har varit ganska lugnt bland medlemmarna. Vi har nog inga större problem att klara av det här sparpaketet. Medelåldern bland de anställda är ganska hög och många kan gå via pensionsuppgörelser.

De aktuella nedskärningarna i Husum och Wifsta ingår i ett större besparings- och effektiviseringsprogram för hela koncernen, som ska genomföras under 2005 och 2006. Planerna innebär också att produktiviteten ska öka med 15 procent.

Enligt Mats Östman kommer framför allt tjänstemännen att beröras. Administrationen vid Husum och Wifsta ska slås ihop och hamna i Husum.

Mbl-förhandlingar inleds på måndag.

Pappersbruken i Husum och Wifsta ägs sedan fem år tillbaks av det finska bolaget M-real. I samband med ägarbytet fick Husum en ny bestrykningsanläggning.

Från november 2001 och fram till 2004 genomfördes en nedskärning på 100 jobb i Husum. Då sa Mats Östman också till Dagens Arbete att nedskärningarna kunde klaras med pensionsuppgörelser och naturlig avgång.

Hur ser du på den nedskärningen så här i efterhand?

– Den har fungerat, vi nådde de mål som var satta utan några drastiska åtgärder. Förhoppningsvis kan vi göra på samma sätt den här gången.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.