Industriarbetarnas tidning

Mensledigt från bandet

11 februari, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Tolv dagars betald ledighet per år för de kvinnliga bilarbetarna i samband med menstruation. Det kräver australiensiska Metall i löneförhandlingar med Toyota.

Ordföranden i förbundet AMWU, Doug Cameron, konstaterar att kvinnorna vid produktionsbandet gör samma jobb som männen.

Står man vid bandet större delen av dagen innebär det problem vid menstruationen. Många kvinnliga arbetare klagar över kramper, huvudvärk och illamående som gör att de har svårt att koncentrera sig på arbetet.

Det borde arbetsgivaren ta hänsyn till och lösa problemet med en dags ledighet i månaden, resonerar förbundet.

– Vi har talat med våra manliga medlemmar, som är 90 procent av arbetskraften vid Toyota. De förstår frågan och är beredda att stödja sina kvinnliga kolleger, säger Doug Cameron. Därför är detta ett högprioriterat krav för oss.

Australiensiska Metalls avtal med japanska biljätten Toyota går ut senare i år. Mensledighet är ett av 600 krav som facket ställer inför förhandlingarna om ett nytt avtal. Lönehöjning på tio procent per år i tre år ingår också.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.