Industriarbetarnas tidning

Ny dragkamp mellan fabriker

24 februari, 2005

Skrivet av

Dragkampen mellan Trollhättan och Rüsselsheim är bara början. Nu laddar General Motors för att åter spela ut fabriker mot varandra. Den här gången gäller det var Opel Astra ska tillverkas.

Astran görs på en mindre plattform än den som nya Saab 9-3 och Opel Vectra tillverkas på.

När den nya generationen Astra-modeller ska tillverkas kommer General Motors att ställa produktionsorterna mot varandra i en liknande dragkamp som Trollhättan och Rüsselsheim varit indragna i sedan i höstas.

I dag tillverkas Opel Astra i Tyskland (Bochum och Eisenach), Belgien (Antwerpen), Storbritannien (Ellesmore Port) och i Polen (Gliwice).

Att den nya Astra-bilen blir föremål för nästa dragkamp inom GM framkom vid det möte med de europeiska GM-klubbarna som Europeiska Metallarbetarfederationen (EMF) kallat till i Bryssel på torsdagen.

EMF-mötet var inplanerat sedan lång tid tillbaka och handlade mest om att summera erfarenheterna av det fackliga samarbetet över gränserna. På mötet deltog från svensk sida bland annat Paul Åkerlund, Metallklubbens ordförande vid Saab Automobile.

– Vi kunde konstatera att vi både i Tyskland och Sverige lyckats undvika att dumpa våra villkor under avtalets miniminivåer. Det hade vi lovat varandra från början och det har vi lyckats med.

– Den fackliga sammanhållningen har gett oss värdefulla erfarenheter.

– Det har varit viktigt att visa sammanhållning mot GM. Men det har också varit av värde att visa andra inom fackföreningsrörelsen vad man kan göra i en sådan här situation, säger Åkerlund.

– Kanske är facken inom GM lite av föregångare.

Något nytt om när beskedet från GM kommer?

– Nej, någon gång under första kvartalet. Det är fortfarande allt vi hört.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.