Industriarbetarnas tidning

Ny ståljätte född

18 februari, 2005

Skrivet av

Ovako Steel och Fundia slås samman med Imatra och bildar nya svenskfinska ståljätten Newco.

Det nya bolaget får 5 000 anställda, varav drygt 2 000 i Sverige.

I dag ägs Ovako Steel av svenska verkstadskoncernen SKF, Fundia av finska stålkoncernen Rukki och Imatra Steel av finska verkstadsföretaget Wärtsilä.
De svenska produktionsorterna finns i Hofors, Hällefors, Smedjebacken, Boxholm, Forsbacka, Karlskoga, Hallstahammar och Mora.

Samgåendet var inte helt oväntat. Stålet genomlider regelbundna strukturförändringar med affärer över gränserna. Företagen går samman för att möta en allt hårdare prispress på världsmarknaden.

Det nya bolaget Newcos huvudsakliga verksamhet ligger inom långa stålprodukter där man blir ledande i Europa. Långa produkter är i princip allt som inte är plåt, det vill säga långa stålämnen, stång, tråd. Ett udda inslag i Newco blir Imatras smedja i Karlskoga. I övrigt innehåller Newcos produktportfölj bara långa produkter.

Den nya koncernen har redan aviserat att man ska ”strukturera och rationalisera” verksamheten. En vits med att slå ihop verksamheter är ju att spara pengar. I Newcos fall beräknas dessa synergivinster uppgå till runt 300 miljoner kronor om året.

Frågan är då vad som ska tas bort.

De omedelbara spekulationerna rör Newcos fyra metallurgier, hjärtat i ett järnverk. I tre av dem – Hofors, Smedjebacken och Imatra – smälts skrot till råstål. Den fjärde, Wärtsiläs, är malmbaserad.

Risken är att orter kommer att ställas mot orter och den ena metallurgin spelas ut mot den andra. Precis så som det var när SSAB bildades i slutet av 1970-talet och då det svenska specialstålet strukturerades om under tidigt 1980-tal.

Tittar man på de svenska metallurgierna inom Newco har Smedjebacken fördelen av att ha en stränggjutning, vilket är den mer effektivare och billigare varianten av att gjuta stål.

En mer ålderstigen och dyrbar metod, götgjutning, finns i Hofors. SKF har undvikit att investera i en modernare stränggjutning i Hofors. Investeringen skulle bli alltför dyr.

Men detta behöver inte betyda att Hofors har någon nackdel inför de kommande diskussionerna. Huvuddelen av Hoforsstålet levereras till SKF. Hofors är alltså intrimmat för att serva en världsledande tillverkare av kullager med extrema kvalitetskrav.

Newco kommer till 47 procent att ägas av Rukki, medan SKF och Wärtsilä delar på resten.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen