Industriarbetarnas tidning

Nya regler för utländska företag

3 februari, 2005

Skrivet av

Elektrikerkonflikten fick LO och Svenskt Näringsliv till förhandlingsbordet. Till i sommar ska parterna bli överens om vilka regler som ska gälla för utländska entreprenörer och deras anställda. Det gillar Metall.

– En bra lösning, kommenterar Erik Andersson, chef för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet.

– Det är positivt att arbetsgivarna kommit till insikt att det här är ett problem.

– Sedan blir det upp till varje förbund att hitta bra lösningar med respektive motpart vad gäller löner, arbetsmiljön, försäkringar och så vidare.

Frågan är viktig för Metall. Facket har råkat ut för utländska företag som går med i arbetsgivarorganisationen Teknikföretaget. Sedan hävdar de att de har rätt att betala ut de minimilöner som finns i avtalet. Syftet med förhandlingarna är att reglera hur avtalen ska tillämpas på utländska entreprenörer.

Redan i höstas försökte LO och Svenskt Näringsliv hitta riktlinjer för utländska entreprenadföretag som tillfälligt utför arbete i Sverige.

Byggnads blockad mot ett lettiskt byggföretag som skulle bygga om en skola i Vaxholm förde upp frågan på regeringsnivå och till Arbetsdomstolen. Ändå hände inget i kontakterna mellan LO och arbetsgivarna.

Först med stormen över Sydsverige kom genombrottet. När det visade sig att ett polskt företag anlitats för att reparera det småländska elnätet fick frågan en ny laddning.

Elektrikerförbundet och arbetsgivarna i EFA hamnade på kollisionskurs. Vilken lön skulle gälla för polackerna?

I elektrikernas kraftverksavtal finns inga minimilöner angivna. Däremot finns det regler för hur minimilönen ska sättas ute på företagen. Enligt avtalet uppgår minimilönen till 85 procent av genomsnittslönen på företaget.

Elektrikerförbundet krävde att polackerna skulle få 22 000 kronor i månaden, vilket är lika med den genomsnittliga förtjänsten i branschen. Arbetsgivarna erbjöd 16 000.

– Med den nivån skulle det ha blivit fritt fram för arbetsgivarna att ta in utländsk arbetskraft och ge dem sämre löner än vad vi har. Det kallar jag dumpning, säger Tommy Olausson på Elektrikerförbundet.

Uppgörelsen mellan Elektrikerförbundet och EFA från igår innebär en ny och tydligare förhandlingsordning mellan fack och arbetsgivare. Så fort ett nytt företag etablerar sig i Sverige ska elektrikerförbundet och arbetsgivarna förhandla om lönerna utan fredsplikt.

-Vi är mycket nöjda, säger Olausson. Vi får ett starkt verktyg att styra lönesättningen i de nya företag som sluter sig till arbetsgivarorganisationen. Därmed kan vi motarbeta social dumpning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?