Industriarbetarnas tidning

Slarv med säkerhet fällde chef

9 februari, 2005

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

En stressad och irriterad metallarbetare stoppade in vänster hand i en kantpress. Han råkade sätta igång pressen, och handen skadades. Nu har tingsrätten dömt produktionschefen till dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Olyckan inträffade för drygt två år sedan vid Holmbo Production AB i Valdemarsvik.

Metallarbetaren utförde bockningsarbete. Han förklarade inför tingsrätten i Norrköping att han var väl medveten om riskerna när han stoppade in sin hand i maskinens över- och underdel för att rätta till en stoppklack som skulle hålla arbetsstycket på plats.

Metallarbetaren hade en fot kvar på fotpedalen. Därför startade pressen och klämde fast handen, med tre brutna fingrar som följd. Utrustningen för tvåhandsfattning var ställd åt sidan och användes aldrig av någon.

De anställda arbetar inte på ackord, men ett bonussystem innebär att högre arbetstakt och därmed större omsättning ”ger utslag på lönerna”.

Ett halvår tidigare hade en liknande olycka inträffat på företaget. I sin rapport efter den inspektion som då följde uppmanade arbetsmiljöverkets inspektör Lars Nilsson företaget att se till att något av operatörsskydden användes vid ”allt arbete med kantpressning”.

Produktionschefen förklarade inför tingsrätten att han sagt till en arbetsledare att pressarna skulle manövreras med tvåhandsfattning, och att han trodde att detta genomförts. Enligt produktionschefen berodde olyckan på att metallarbetaren var okoncentrerad och inte hade ställt in maskinen rätt, och på att denne inte följt den grundläggande föreskriften att hålla fingrarna borta.

Tingsrätten konstaterar att produktionschefen inte hade sett till att säkerhetsföreskrifterna följdes. Hans oaktsamhet bidrog till skadorna.

Klubbens ordförande Jonny Jansson konstaterar att maskinen inte längre används, och att den ska säljas.

Inspektören Lars Nilsson säger att kantpressar med pedal och öppna verktyg är mycket vanliga.

– Men jag är ingen blodtörstig typ som tror att men vinner framgång genom att döma folk. Det här företaget har verkligen goda avsikter, men denna gång blev det fel.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.