Industriarbetarnas tidning

Svenskt bolag i kampanj mot facket

22 februari, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Svenska Seco Tools har förbundit sig att tillåta fackföreningar. Men på Seco Carboloy i Tennessee förs en hård kampanj mot bildandet av en fackförening.

Svenska världskoncernen Seco Tools skrev tidigare i år under en uppförandekod. Den säger bland annat att företaget respekterar de anställdas rätt att organisera sig fackligt.

Samtidigt utsätts de anställda på Secos dotterföretag Carboloy i Tennessee för en hård kampanj mot att gå med i facket.

Amerikanska fackförbundet International Association of Machinists, IAM, räknar med att en majoritet av Carboloys anställda vill gå med i facket. Den tredje mars ska de rösta ja eller nej till att låta sig företrädas av fackförbundet.

Inför omröstningen har företagsledningen skickat ut brev till de anställda. Där hävdar företaget att facket bara kommer med falska löften. Företaget lovar att använda alla ”möjliga lagliga medel” för att hindra bildandet av en fackförening.

Bolaget hävdar också att facket hotar jobben på fabriken: ”…Vi känner inte att en fackförening här hjälper vår fabrik att behålla arbete eller locka till sig nytt arbete”, skriver ledningen.

Svenska Metall riktar hård kritik mot Seco som tillåter kampanjen.

– Det här är djupt antifackligt. Även om lagarna och reglerna är annorlunda i USA behöver man inte skrämma folk från facket. Det minsta man kan begära är väl att svenska företag sköter sig, säger Birgit Birgersson-Brorsson på Metalls internationella enhet.

Metalls fackklubb på Seco Tools i Fagersta stämmer in i kritiken.

– Vi tycker naturligtvis att de ska få bilda en fackförening i USA om de vill det. Även om det inte är olagligt att driva kampanj så har ett svenskt företag vissa moraliska skyldigheter, säger klubbordföranden Leif Norrbacka.

Dagens Arbete har sökt Seco Tools vd och koncernchef Kai Wärn och produktionsdirektören Jan Lejon. Båda befinner sig på tjänsteresa i Paris och uppges inte kunna ringa tillbaka under dagen.

Texten är korrigerad.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen