Industriarbetarnas tidning

Brukets biprodukt kan bli pengar

31 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Mer pappersmassa ur träet och ökade inkomster från försäljning av el och drivmedel. Det kan bli verklighet om försöket med förgasning av svartlut som just nu testas på Kappa Kraftliner faller väl ut.

Men att byta ut dagens standardmetod, att elda biprodukten svartlut i sodapanna, kostar också pengar. En anläggning som både förgasar svartluten och producerar el kostar kring en miljard kronor. Om det ska gå att producera drivmedel blir anläggningen ännu dyrare. Det säger Ingvar Landälv, teknikansvarig för projektet i Piteå.

Ingvar Landälv räknar ändå med att den nya metoden är lönsam. Han säger att pappersindustrin känt till i årtionden att det vore ekonomiskt intressant för massabruken om det gick att förgasa svartlut. Företaget Chemrec där han arbetar har gjort flera försök tidigare, både i Sverige och utomlands, och förfinat tekniken med tiden.

– Den tekniska utvecklingen är hela tiden en värdering av risker och möjligheter. Efter år av utveckling lär man sig vad som fungerar och inte, säger Ingvar Landälv.

Enligt Ingvar Landälv kan ett bruk i framtiden kan få ut upp till 5 procentandelar mer pappersmassa ur träet med den nya tekniken. Genom förgasningen kan också mer energi utvinnas ur svartluten än vid förbränning. Energi som kan omvandlas till inkomster. Den största möjligheten att tjäna pengar finns om gasen används till att framställa drivmedel i stället för el.

Provanläggningen i Piteå kan inte producera el och drivmedel, utan används bara till utveckling av förgasningstekniken. Den är nu färdigbyggd och ska köras i gång i april. Det är alltså lång väg kvar till en anläggning som fullt ut kan ge de lönsamma effekter som Ingvar Landälv talar om.

– Det kommer säkert att ta åtta till tio år innan vi fullt ut har bytt ut en sodapanna, säger Ingvar Landälv.

Piteåprojektet kostar 100 miljoner kronor och sträcker sig över tre år. Det finansieras av både privata och statliga medel.

Fotnot: Svartlut är en energirik biprodukt som bildas vid framställning av pappersmassa.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen