Industriarbetarnas tidning

”Facket svek oss”

4 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Ett tiotal uppsagda vid Berendsens tvätteri i Boden är missnöjda med fackets agerande i samband med tvätteriets ägarbyte. De kritiserar klubben som var med på att genomföra ett orimligt hårt rotationstest för att sålla ut vilka som skulle få jobb vid det nya företaget.

De som protesterar tillhör den grupp som arbetat längst på tvätteriet. De anses sakna rätt kompetens för att klara alla arbetsuppgifter i tvätteriet. Därför får de ingen ny anställning hos Textilservice som tar över denna vecka.

Elisabeth Enbom, en av dem som i dag, fredag, gör sitt sista arbetspass på tvätteriet, har ingenting emot rotation som sådan. Felet är enligt henne hur rotationen genomfördes i det här fallet.

– Testet gjordes bara för att bli av med oss, säger hon.

Hon berättar att rotationen innebar att flera personer som vanligtvis har lättare arbetsuppgifter, till exempel att sy eller vika tvätt, i stället fick stå vid de tyngsta arbetsmomenten. De fick inte växla arbetsuppgift efter några timmar. De fick arbeta med samma uppgift hela arbetsdagen, i en veckas tid.

Enligt Elisabeth Enbom var det bara de anställda som inte förväntades klara av de tunga arbetsuppgifterna som utsattes för testet. När den sista personen gav upp och sa att hon inte orkade mer, var testet slut.

Tvätteriarbetarna fick inte anställning i det nya företaget, med hänvisning till att de inte skulle klara av att rotera på arbetsplatsen.

Bakgrunden till testet, berättar Elisabeth Enbom, var att företaget hade listat personer som de inte trodde skulle klara av alla arbetsuppgifter i det nya tvätteriet. När de anställda fick kännedom om listan, blev flera av dem förtvivlade.

De ville åtminstone få en chans att prova på uppgifterna. Kort därefter blev de erbjudna att genomföra rotationstestet.

Testet bidrog till ordningen i den turlista som fackklubben sedan förhandlade fram med den nya arbetsgivaren. Klubben gick med på att säga upp många av dem som varit anställda längst.

Elisabeth Enbom tycker att Industrifackets klubbordförande Anders Holmberg svikit de fackligt anslutna i en svår situation.

– Vi känner inget stöd från fackklubben. De tyckte att arbetsgivaren gjorde rätt, säger hon.

Fackklubbsordförande Anders Holmberg säger att det inte var mycket han kunde göra åt rotationstestet, eftersom de anställda själva krävde att få göra det. Han tycker det är synd att tvätteriet inte fick behålla alla jobb. Han förstår också att de som inte får fortsätta är missnöjda och ledsna.

– Vi var tvungna att försöka få företaget att finnas kvar i Boden. Annars hade alla arbetsuppgifter hamnat i Finland. Då hade alla blivit arbetslösa i stället, säger Anders Holmberg.

De uppsagda tänker själva gå vidare med frågan till Industrifackets centrala förbundskontor i Stockholm. De kräver skadestånd eftersom de känner sig kränkta och illa behandlade.

Industrifackets ombudsman i Stockholm, Kenneth Strandh, har ännu inte hunnit fördjupa sig i turerna kring tvätteriet i Boden. Han säger, med utgångspunkt från det han vet, att han har förståelse för de uppsagdas missnöje.

– Men i nuläget utgår jag från att de lokala förhandlingarna har skötts utifrån de regler som finns, säger han.

Om de uppsagda vill ha hjälp på förbundsnivå från Industrifacket, ska de enligt Kenneth Strandh skriva ett brev till förbundsstyrelsen.

I brevet ska de berätta vad de är missnöjda med och varför. Först då kommer förbundet att titta närmare på fallet. Kenneth Strandh vill inte sia om vad det i så fall skulle leda till.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.