Industriarbetarnas tidning

Feministparti inget för LO

8 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

LO ger inget stöd till planerna på ett nytt feministparti. Jämställdhet ska i stället uppnås med hjälp av facklig feminism. Det sa LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i dag under ett LO-seminarium med anledning av internationella kvinnodagen.

– Det är dumt att tro att man kan ha kvinnopartier som går rakt över den politiska höger-vänsterskalan, sa Wanja Lundby-Wedin.

– Alla kan vara feminister, men vägen fram till jämställdheten ser väldigt olika ut inom olika partier, tillade hon.

Begreppet facklig feminism innehåller olika delar, förklarade Lundby-Wedin. En av dem är en mer individualiserad föräldraförsäkring. Då syftar Lundby-Wedin på en försäkring som är uppdelad i tre delar.

Vardera föräldern borde få var sin tredjedel av ledigheten. Den sista tredjedelen skulle sedan vara fri att användas som föräldrarna önskar. Förhoppningen med förslaget är att det ska leda till att fler pappor är hemma med sina barn. Det i sin tur jämnar ut kvinnor och mäns villkor ute på arbetsplatserna.

– Det är ett ömsesidigt ansvar från både män och kvinnor. Männen måste ta ansvaret att vara hemma med barnen. Men kvinnorna måste också släppa in männen i hemmet.

Andra viktiga delar i jämställdhetsarbetet är enligt Wanja Lundby-Wedin att kämpa för jämställda löner, att kvinnor ska ha möjlighet att arbeta heltid, och att de ska ha inflytande över hur arbetstiden förläggs.

Jämställdhetsminister Jens Orback var inbjuden gäst vid seminariet. Också han lyfte fram förslaget med den tredelade föräldraförsäkringen som viktigt för att uppnå ökad jämställdhet. Orback menade att det är viktigt att männen också kommer med i diskussionen.

– Män behövs i kampen. Bland annat därför att män lyssnar på män, sa han.

Jens Orback poängterade även fackets roll i arbetet för mer rättvisa mellan könen.

– Utan en stark fackföreningsrörelse kommer vi ingenstans i jämställdhetsarbetet.

Bland annat kommer Orback att bjuda in representanter inom mansdominerade organisationer, som till exempel Metall, för att öka medvetenheten om maktfrågan och behovet av jämställdhetsplaner.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.