Industriarbetarnas tidning

Gasmätningar på SSAB

3 mars, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade gasolyckan på SSAB i Borlänge, då giftig koloxid läckte ut. Flera arbetare fick andningssvårigheter och andra förgiftningssymtom.

Natten till i lördags lossnade ett ventilationsrör vid en galvaniseringssträcka i Östra verken och gas strömmade ut. Det stod snabbt klart att det var fråga om en koloxidläcka. Alla på skiftet fick sjukhusvård.

– Nu mår alla bra, säger Mats Ohldén, Metalls huvudskyddsombud på SSAB. Ingen är sjukskriven.

– De som drabbades blev befriade från två skift, förutom att det hölls möten med debriefing. Alla sådana bitar har fungerat mycket bra.

Arbetsmiljöverket har inspekterat olycksplatsen. En rad tekniska åtgärder, tätningar och annat, har genomförts.

– Hur det kunde hända är det fortfarande bara spekulationer om, säger Mats Ohldén. Utredningen ska vara klar om 14 dagar. Det som känns litet oroligt innan allt kommit fram är om vi exempelvis haft småutsläpp tidigare.

Nu genomförs testkörningar och mätningar för att kontrollera att gasen håller sig inom gränsvärdena.

– Flera går omkring med bärbara mätare. Om de ger utslag för höga värden kan vi gå in och stoppa direkt, säger Mats Ohldén.

Koloxid är en lukt- och smakfri gas som är mycket giftig. Andas man in den kan syreupptagningen blockeras med kvävning som följd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.