Industriarbetarnas tidning

GM skonar Trollhättan

1 mars, 2005

Skrivet av

General Motors skonar Trollhättan. Fabriken får tillverka nya modeller och bör kunna överleva fram till 2015, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

GM:s Europachef Fritz Henderson lär också, enligt obekräftade uppgifter, planera ett besök i Trollhättan på fredag. Henderson väntas ge en presskonferens där han presenterar ett nytt produktprogram för Trollhättan – men utan mellanklassbilen.

Den bilen hamnar enligt samstämmiga tyska tidningsuppgifter i Rüsselsheim. Där har GM och facket kallat till presskonferens, också den på fredag eftermiddag.

Frankfurter Allgemeine Zeitung uppger att General Motors planerar satsa miljarder i varumärket Saab. Däremot inte sagt hur stor del av satsningen som kommer Trollhättan till godo.

Men klart är att Trollhättan redan efter semestern får börja tillverka den nya Sportcombin. Enligt Automotive News förväntas Trollhättefabriken tillverka 21 000 sportcombis om året. Men på Dagens Industris nätupplaga säger GM:s informationschef i Skandinavien, Örjan Åslund, att årsproduktionen kommer att uppgå till 35 000.

GM har ju ideligen sagt att Trollhättan aldrig kommer att bli lönsamt om inte årsproduktionen når upp till 200 000 bilar. I fjol låg produktionen på cirka 104 000 bilar. Om då fabrikens i särklass största produkt Saab 9-3, med en årsproduktion på 70-80 000 bilar, kanske försvinner till Rüsselsheim vill det till att Trollhättan får nya modeller i ersättning. Annars blir det svårt att nå nödvändiga volymer på 200 000.

Den nya Cadillac BLS som Trollhättan ska börja tillverka inom kort kommer enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung att flyttas över till Rüsselsheim redan 2007. Vilket inte är något större problem eftersom den byggs på samma plattform som de nya modellerna av Saab 9-3 och Opel Vectra.
Årsproduktionen av nya Cadillac-modellen väntas uppgå till 10 000 bilar.

Frankfurter Allgemeine Zeitung påstår att delar av GM-ledningen vill stänga Trollhättan på grund av de mångåriga förlusterna i fabriken. Men de tongivande inom koncernen är beredda att ge Trollhättan ytterligare en chans. GM vill avvakta effekten av det sparpaketet som ska banta bort 12 000 jobb i de europeiska fabrikerna, varav uppåt 500 i Trollhättan.

Detta innebär att både Rüsselsheim och Trollhättan överlever, enligt tidningen. GM har ju heller aldrig sagt att dragkampen mellan de bägge orterna behöver innebära att förloraren tvingas stänga.

Verksamheten i Rüsselsheim och Trollhättan tryggas åtminstone över 2010, spår Frankfurter Allgemeine Zeitung. Men, fortsätter tidningen, med tanke på en bilmodells normala livslängd bör bägge fabrikerna överleva åtminstone fram till år 2015.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?