Industriarbetarnas tidning

Gruv lönevinnare inom Metall

18 mars, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Gruvarbetarna är det senaste årets lönevinnare inom Metall. Lönerna inom Gruvs avtalsområde har stigit med över fem procent. I snitt tjänar gruvarbetarna nu bättre än någon annan grupp inom Metall.

Svensk gruvindustri är glödhet. Nu märks det också i gruvarbetarnas lönekuvert. Det senaste året har lönerna för anställda som följer Metalls gruvavtal ökat med 5,4 procent, visar förbundets lönestatistik. Den centralt avtalade löneökningen var samtidigt 2,2 procent.

Gruvarbetarna har det senaste året haft en betydligt bättre löneökningstakt än Metalls andra avtalsområden. Inom det stora Teknikavtalet för verkstadsindustrin ökade lönerna med 3,1 procent. Men där var också den centralt avtalade löneökningen något lägre än inom Gruvs område.

Huvudförklaringen till ökningen av gruvarbetarnas löner är att LKAB, den dominerande gruvarbetsgivaren, införde ett nytt lönesystem i början av förra året.

Även inom Boliden är ett nytt lönesystem så gott som färdigt att sjösättas under våren. Krister Lundgren är avdelningsordförande vid Bolidens gruva i Kristineberg. Han räknar med att Bolidens anställda i snitt får en löneökning på omkring sju procent redan i år, men den ökningen syns inte i Metalls lönestatistik.

Krister Lundgren applåderar att gruvarbetarnas löner höjs. De har fått stå tillbaka under många år tidigare, anser han.

– Många av bergarbetarna är ändå inte nöjda. Det kan jag förstå. Vi utför ett kämpigt gruvarbete här i våra gruvor och så ser bergarbetarna att de inte får mycket mer lön än dom som jobbar på en verkstad. Ändå måste jag säga att jag tycker att vi gjort ganska bra ifrån oss i förhandlingarna. Man ska inte glömma att Boliden var nere för räkning för några år sedan och vi kan inte få allt på en gång.

Löneökningen innebär att anställda som följer Gruvs avtalsområde har Metalls högsta snittlöner. Så sent som förra året var lönerna högre inom såväl smidesindustrin som stål- och metallindustrin. Metalls lönestatistik är inte färdig för alla avtalsområden. Annars var de genomsnittliga månadslönerna i september 2004 som följer. (Löneökningen från 2003 inom parentes.)

Gruv 20 606 (+5,4)

Smidesavtalet 20 296 (+3,0)

Stål- och metallavtalet 20 134 (+2,1)

Teknikavtalet (riksavtalsbundna företag) 19 638 (+3,1)

Teknikavtalet (lokalavtalsbundna företag) 19 156 (+3,5)

Fotnot: I Metalls lönestatistik ingår alla fasta och rörliga lönedelar som är direkt kopplade till arbetet. Det betyder till exempel ackord, bonusar och tillägg för kvalifikationer. Däremot ingår inte tillägg för övertid, obekväm arbetstid eller skiftform.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.