Industriarbetarnas tidning

Invandrare ska lockas med nytt projekt

29 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Allt för få invandrare engagerar sig i facket. Men det finns undantag. I en ny bok från LO berättar ett antal invandrare om varför de blivit fackligt aktiva och vad de vill förändra med sitt arbete.

”Sverige är i dag ett land där det bor människor från hela världen. Vi som inte är svenskfödda, har skyldighet att bidra på olika sätt till att föra vårt Sverige framåt. Här finns massor att göra och vi är en tillgång att räkna med.”

Det skriver Elodia Aragón-Kristoffersson, en av drygt femtio författare till boken ”Medlemmar från när och fjärran”, som LO presenterade på en presskonferens i dag. Tanken med boken är att LO:s medlemmar, framför allt de med invandrarbakgrund, ska ge sina egna skildringar av arbetslivet.

Boken innehåller ett femtiotal personers berättelser om hur det fackliga engagemanget uppstod, och vad de vill förändra genom sitt fackliga arbete.

Maria-Paz Acchiardo, ansvarig för integrationsfrågor inom LO, anser att boken kan göra arbetande invandrare mer synliga. Hon vände sig vid presskonferensen mot mediebilden av invandraren som ett arbetslöst offer, och sa att berättelserna i boken kan bli en positiv förebild.

Maria-Paz Acchiardo betonade också vikten av kunskap för att minska känslan av främlingskap. Hon tycker att den nya boken ska användas i den fackliga utbildningen för förtroendevalda.

– Många förtroendevalda rör sig i sin egen miljö och har inte helhetsbilden, sade hon.

Enligt LO:s egna beräkningar har var fjärde LO-medlem invandrat till Sverige. Bland de förtroendevalda är andelen invandrare dock bara knappt 9 procent.

José Blanco, aktiv i Seko och en av initiativtagarna till boken, tycker att alla förbund ska ha mångfaldsplaner. Enligt honom behövs också konkreta målsättningar.

– Sätt upp ett mål, till exempel: ”Om ett år ska vår arbetsplats ha tio fackliga företrädare med utländsk bakgrund”, säger José Blanco.

Själv är han övertygad om att många med invandrarbakgrund ute på arbetsplatserna vill engagera sig. Men då behövs det enligt honom att de blir tillfrågade personligen, samt att de får stöd och utbildning. Han tycker också att facket kan bli bättre på att fånga upp medlemmar som har ett politiskt engagemang sedan tidigare, men som inte har erfarenhet av att arbeta just fackligt.

Fotnot: Boken tillkom genom en webbaserad studiecirkel. Bland annat via sin hemsida har LO uppmanat medlemmar att skriva ner sina berättelser. De skickades sedan via e-post till redaktören Kerstin Gidfors, som också varit med och bearbetat texterna. Många, men inte alla författare, har invandrarbakgrund.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.