Industriarbetarnas tidning

Löfven och Ferbe i ledningen

31 mars, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

Stefan Löfven och Anders Ferbe tar plats i det nya storförbundets översta ledning. Det kommer, enligt vad Dagens Arbete erfar, Metalls valberedning att föreslå i nästa vecka.

Stefan Löfven, idag Metalls biträdande förbundsordförande, föreslås bli ordförande när Metall och Industrifacket går samman, enligt planerna vid kongresser i juni.

Löfven, som är 47 år, inledde sin fackliga bana på Hägglunds i Örnsköldsvik för snart 25 år sedan. Han har varit ordförande för avdelning 26 i Örnsköldsvik och är sedan 1995 anställd vid Metalls förbundskontor. Han jobbade på förhandlingsavdelningen, internationella enheten och organisationsenheten innan han tog över som biträdande ordförande år 2002.

Anders Ferbe, i dag Metalls informationschef, tar ett kliv uppåt i hierarkin och föreslås bli andre vice ordförande i nya förbundet. Ferbe, som är 51 år, har varit pressombudsman/informationschef i Metall sedan 1989. Han inledde sin fackliga karriär på Svenska Fläktfabriken i Jönköping och kom till förbundets studieenhet 1984.

Förbundssekreteraren Birgitta Lanér föreslås bli biträdande förbundssekreterare och Anders Tiderman föreslås behålla sin post som avtalssekreterare.

Valberedningens ordförande, Svante Bylund, vill inte kommentera uppgifterna:

– Vi lämnar vårt förslag i nästa vecka. Dessförinnan har jag inga kommentarer, säger han.

Utöver de fyra metallarna i det nya storförbundets ledning ska Industrifacket utse två personer. De hetaste kandidaterna är nuvarande förbundsordföranden Leif Ohlsson som förste vice ordförande, tillika förhandlingschef, och förbundskassören Leif Håkansson som förbundssekreterare, tillika kanslichef.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.