Industriarbetarnas tidning

Lungbesvär var isocyanatskada

14 mars, 2005

Efter elva års kamp fick bilplåtslagaren Ernesto Bodini rätt. Hans lungbesvär erkänns som arbetsskada, orsakade av isocyanater, enligt en dom i kammarrätten.

Domen är också en framgång i ett större perspektiv. Den är ett argument mot Arbetsmiljöverkets planer att försämra gränsvärdena för isocyansyra.

Ernesto Bodini har arbetat på bilverkstäder i stockholmstrakten i 50 år, de senaste 35 åren som bilplåtslagare. Efter hand blev olika problem med hälsan allt svårare att leva med:

– Jag kände mig trött, hade huvudvärk, slem i halsen och rinnande näsa. Jag hade också sveda i ögonen och astmasymptom.

Ernesto kopplade problemen till sitt jobb med slipning och svetsning. 1994 anmälde han problemen som arbetsskada. 1996 beviljades han halv förtidspension. Han pensionerades för fem år sedan.

Kammarrättens dom innebär bland annat att han får ersättning för inkomstskillnaden mellan sin förtidspension och lönen.

– Detta är en seger, konstaterar Ernesto.

Men inte bara för honom – han har sett många bilplåtslagare med samma problem. Nu ökar deras möjlighet att få sin rätt:

– Bilplåtslagare har haft svårt att få sina problem erkända som arbetsskada, konstaterar Metallombudsman Lars-Erik Folkesson.

– Den här domen borde därför var till stor hjälp.

Metall och LO-TCO rättsskydd har drivit frågan genom domstolarna på grund av dess principiella betydelse. Frågan innehåller två moment: Är det vetenskapligt bevisat att man utsätts för isocyanater som bilplåtslagare och kan detta leda till sådana problem som Ernestos?

Kammarrätten bad professor Eva Vingård som egen expert att värdera de många läkar- och specialistintyg som LO-TCO rättsskydd tagit fram. Hon kommer fram till att övervägande skäl talar för att Ernestos symptom orsakats av arbetsmiljön.

– Att domen så pass tydligt pekar ut isocyanater, särskilt isocyansyra, känns väldigt bra, understryker Ulf Sjödin, chef för Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Han tänker då inte bara på alla bilplåtslagare vars försäkringsärenden blir lättare att driva. Metall, och andra LO-förbund, har protesterat mot Arbetsmiljöverket som vill försämra gränsvärdena för isocyansyra och minska kraven på arbetsgivarna.

Denna dom utgår från att alla isocyanater är lika farliga, men det vill alltså Arbetsmiljöverket ändra på?

– Det är riktigt. Men även i fortsättningen är gränsvärdena oerhört låga också för exempelvis isocyansyra, säger Kerstin Wahlberg på Arbetsmiljöverket.

– Det är dessutom omöjligt att säga att den här i bilplåtslagaren bara utsatts för isocyansyra, det finns mängder av andra iscoyanater i en bilplåtslagares arbetsmiljö som innebär risk för astma. Så jag tycker att domen var rätt.

Ulf Sjödin ser det på annat sätt:

– Domen visar att Arbetsmiljöverket är inne på fel spår. Man har inte kunnat visa att vissa isocyanater är mindre farliga än andra, den ändring man vill ha är dålig för arbetsmiljön.

Se även Här finns isocyanater/ så skyddad du dig

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.