Industriarbetarnas tidning

Miljonförskingring hos Metall i Borlänge

30 mars, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Åtal väntas mot en tidigare anställd på Metall i Borlänge. Kvinnan misstänks ha förskingrat över en miljon från en facklig fond.

Redan i somras polisanmälde Metalls avdelning 63 i Borlänge den tidigare anställda kvinnan. Hon misstänktes för trolöshet mot huvudman och har erkänt att hon förskingrat pengar.

Sedan dess har Metall upptäckt att mer pengar saknas än vad avdelningen först trodde. Totalt handlar det om cirka en miljon kronor. Pengarna har förskingrats ur ”Domnarvets Arbetares Sjukfond”. Den har funnits sedan 1950-talet för att ge järnverkets anställda ett extra försäkringsskydd. Fonden administreras av Metalls avdelning 63, där den brottsmisstänkta kvinnan var anställd som kontorist fram till mars 2003.

Åtalet mot kvinnan väntas vara färdigt under april. Metalls avdelningsordförande K-G Hammarberg tror inte att medlemmarna kommer att drabbas, eftersom kronofogden lagt kvarstad på egendom som motsvarar förskingringen.

Han beklagar ändå det inträffade.

– Det är en tragedi för alla inblandade. För henne och hennes familj och för oss på expeditionen. Det är ett missbrukat förtroende och det känns hos alla.

Avdelningens pengar hanteras på ett sätt som förhindrar att liknande förskingringar kan inträffa, enligt Metall. Nya rutiner har också införts för de pengar som finns i den aktuella sjukfonden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.