Industriarbetarnas tidning

Nytt storförbund kan skapa hemlöshet

10 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Anders Kjellberg, forskare vid Arbetslivsinstitutet, ser både möjligheter och risker med den kommande sammanslagningen mellan Metall och Industrifacket vid årsskiftet.

Att fackförbund går samman när medlemsantalet minskar är inget nytt. Bortsett från en topp på 70-talet har utvecklingen med sammanslagningar varit ganska jämn. Tendensen går mot fler sammanslagningar i de tio industrialiserade länder som jämförs i en ny bok där forskaren Anders Kjellberg är medförfattare.

I Metalls fall, berättar Anders Kjellberg, beror det minskade medlemsantalet på utflyttningen till andra länder och rationaliseringar inom företagen. Medlemsunderlaget sjunker.

– Att sammanslagningen mellan Industrifacket och Metall kommer just nu är logiskt, de har nästan inget annat val, säger Anders Kjellberg.

Han ser flera faror med sammanslagningen:
· Det kan bli svårt med ett storförbund där medlemmarna sorterar under helt olika avtal.
· Om inte organisationen inom facket tillvaratar alla medlemmars intressen, riskerar medlemmarna att känna sig ”hemlösa”.
· Det rent geografiska avståndet ökar mellan medlem och avdelning. Till exempel får metallarbetarna betydligt färre avdelningar efter sammanslagningen än innan.

Men Anders Kjellberg ser också flera möjligheter:
· En större enhet kan ha större möjligheter att göra sin röst hörd.
· Eventuellt kan också förhandlingsstyrkan öka.
· Erfarenheter från tidigare sammanslagningar visar också att det kan bildas ett slags ”fack i facken”, som gör att den tidigare fackförbundsidentiteten består trots förändringarna. Därmed motverkas känslan av hemlöshet.

När Industrifacket och Metall nu går samman är det naturligt att processen börjar inom LO-sfären. På längre sikt, säger Anders Kjellberg, skulle en sammanslagning med Sif och CF också kunna vara tänkbar, så att alla fackförbund inom industrin samlas.

– Alla inblandade fackförbund har gemensamma intressen gentemot till exempel ett företag som General Motors, säger han.

Men enligt Anders Kjellberg finns flera hinder. Ett är att arbetare och tjänstemän har olika identiteter. Ett annat är att LO-facken är kopplade till socialdemokraterna medan tjänstemannafacken är politiskt fristående. Fackavgifterna är också högre inom arbetarfacken än inom tjänstemännens organisationer.

– Alternativet till att gå samman är ett utökat nära samarbete mellan facken, säger Anders Kjellberg.

Sverige har, anser Anders Kjellberg, världens mest socialt segregerade fackrörelse. Då syftar han på uppdelningen mellan arbetare och tjänstemän i olika centralorganisationer, som består trots att gränserna mellan arbetare och tjänstemän i dag håller på att suddas ut mer och mer.

Fotnot:
Anders Kjellberg är sociolog med över 25 års erfarenhet av forskning om fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Han är aktuell som medförfattare till den nyutgivna boken Restructuring Representation. The Merger Process and Trade Union Structural Development in Ten Countries. Boken har framställts inom ett projekt inom ETUI, European Trade Union Institute.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.