Industriarbetarnas tidning

”Pensionspengarna vanvårdas”

18 mars, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Låt AP-fonderna bli en motvikt till kortsiktig kvartalskapitalism. Den uppmaningen riktar Metalls förbundsordförande Göran Johnsson och Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh i ett öppet brev till finansminister Pär Nuder.

Börsen domineras av institutioner med svenska löntagare och småsparare som uppdragsgivare. Samtidigt slår kortsiktiga vinstintressen sönder svenska företag.

På sikt hotar kortsiktigheten löntagarnas pensionssparande. Därför är det naturligt att pensionsfonderna blir mer aktiva och satsar på att bli en motvikt mot kvartalskapitalismen. AP-fonderna, där löntagarnas pensioner finns, måste bli mer långsiktiga ägare och dessutom få satsa delar av sitt kapital på nya företag som ännu inte fått chansen att utvecklas.

Det anser Göran Johnsson och Lars-Erik Forsgårdh. Uppmaningarna skickas i ett gemensamt brev till finansministern.

Göran Johnsson tycker inte att kraven står för någon stor förändring av Metalls tidigare ståndpunkter.

– Nej, egentligen inte. Det är mer att vi sätter ner foten tydligare tillsammans med en organisation som representerar andra ägare. Det är en spännande konstellation och att vi gör en framstöt tillsammans kanske väcker förvåning. Det gör också att vi inte lätt kan avfärdas av någon del av politiken.

Är det då fel att uppfatta kraven som mer progressiva än vad facket stått för de senaste åren?

– Nej, egentligen inte. Du gör en ganska hygglig analys. Metall har varit inne på det här och jag har länge varit kritisk mot kvartalskapitalismen. Men den samlade fackföreningsrörelsen har kanske inte varit lika tydlig i ägarfrågor. Det är dags att vi tar den diskussionen nu när vi står inför hård utländsk konkurrens.

Kan förslagen att satsa mer på svenska företag uppfattas som nationalistiska?

– Jag tror inte det. I stället för att göda massa utländska konsulter med mycket pengar så är det lättare att kontrollera det du har nära dig. Det här handlar ju inte om att ge upp avkastningskraven bara för att företagen är svenska. Vi har så bra svenska företag att riskerna kan spridas jämnt ändå.

Tror du att Pär Nuder svarar på brevet?

– Det blir spännande att se. Men det vore konstigt om socialdemokratin inte var intresserad av det här. Eftersom pensionsuppgörelsen är en bred uppgörelse i svensk politik behöver fler också komma in i den här diskussionen. Det kan ta lite tid om regler ska ändras, men nu måste vi börja.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.