Industriarbetarnas tidning

”Rörstrand en nationell angelägenhet”

23 mars, 2005

Skrivet av

Industrifacket kräver att Rörstrand ska vara kvar i Sverige. En nedläggning hotar varumärket och turismen i regionen.

I rapporten ”Made in Ostindia – Platsens betydelse för varumärket Rörstrand” sammanfattar Industrifacket sina farhågor inför en nedläggning av den anrika porslinstillverkningen.

Rapporten har skrivits av Ann-Britt Fjällborg, utredare på Industrifacket.

– Nedläggningen är en nationell angelägenhet, säger hon.

– Precis som de försvinnande glasbruken är Rörstrand en del av vårt industriella och kulturella arv.

Hon beklagar att det politiska intresset för Rörstrands sak har varit så svagt – trots att Rörstrand läggs ned mitt under designåret 2005.

– Jag tror att det beror på att man inte ser sambandet mellan design och produktion. När produktionen flyttas ut rycker man också bort grundbulten i hela processen. Snart flyttar också design och utveckling ut.

Att flytta ut tillverkningen hotar själva varumärket, anser Fjällborg.

Industrifacket befarar att varumärket urholkas genom ett flytt av tillverkningen till lågkostnadsländer i Östeuropa och Asien. Varumärket är inte bara ett namn eller en symbol. Varumärket är också ”en garant för att produkten håller jämn kvalité”.

Att företaget självt garanterar kvalitéen är otillräckligt – det som avgör är om konsumentens uppfattning om kvalité. Om kvalitén är alltför ojämn påverkas kundens attityd till varumärket.

I marknadsföringen använder sig Rörstrand av den nationella identiteten, bland annat genom Selma Lagerlöf och Carl Larsson.

– Rörstrand är ett nationellt varumärke där den fysiska närvaron av produktionen är viktig för varumärkets identitet, säger Ann-Britt Fjällborg.

Iitallas svenska vd Jan Johansson brukar säga att svenska minsann köper Ericssons telefoner och Ikeas möbler trots att de är tillverkade i lågkostnadsländer. Så spelar egentligen tillverkningslandet något roll för identiteten?

– Absolut. Att jämföra Ikea och Ericsson med Rörstrand är att jämför äpplen och päron.
– Rörstrand finns på en exklusiv marknad, så är det inte med Ericsson eller Ikea. Deras varumärken har inte samma laddning som Rörstrand.

Att tillverkningen förblir i Sverige är viktigt även ur en annan aspekt: den växande ”tillverkningsturismen”.

I dag har Rörstrandsfabriken i Lidköping 400 000 besökare per år. De handlar inte bara i butiken, besökarna har även möjlighet att titta in i fabriken och se hur porslinet framställs.

– Att handla porslin i Rörstrands butik efter att ha sett produktionen handlar alltså om mer än att bara köpa en produkt – kunden konsumerar en upplevelse.

– När fabriksproduktionen försvinner blir butiken och museet en ensam kuliss till det som en gång fanns.

Industrifacket har därför svårt att se varför busslaster med turister ska besöka Rörstrands fabriksbutik. Rörstrands porslin kan konsumenten lika gärna köpa hemma i den lokala butiken.

Därför hotas också den omfattande turismen av fabriksnedläggningen, enligt rapporten.

Rapporten konstaterar också att finska ägaren Iiittla investerat 57 miljoner kronor i fabriken utan att nå lönsamhet. Men samtidigt som Rörstrands resultat tyngts av för liten produktion har Iiittalas egen internationella marknadsföring gett goda resultat. Sedan 2002 har varumärket Iittalas försäljning växt med 22 procent.

Det finns alltså en växande marknad för porslin, konstaterar rapporten. Då kan man inte bara skylla Rörstrandsfabrikens problem på liten tillverkning och höga kostnader.

– Om tillverkningsvolymen är för låg tyder det på att produktutveckling och marknadsföring av Rörstrands produkter inte varit tillräcklig, säger Ann-Britt Fjällborg.

Läs hela rapporten här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.