Industriarbetarnas tidning

Skärpta regler för fackets bostäder

16 mars, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

LO skärper reglerna för hur bostäder som facket förfogar över ska fördelas. Beslutet kommer efter den senaste tidens debatt om svågerpolitik inom den fackliga rörelsen. Metall, grafikerna och Industrifacket ser positivt på uppstramningen.

De nya reglerna för fackliga bostäder ska förhindra att fackligt anställda eller förtroendevalda förmedlar bostäder till sig själva, sina släktingar eller andra närstående. Reglerna säger att minst hälften av de lediga bostäderna ska lämnas till bostadsförmedlingen. Det ska också finnas en policy för hur lägenheterna fördelas inom LO och varje förbund. Lägenheterna ska kunna användas som personalbostäder när facket anställer någon som inte redan bor i Stockholm. De ska också kunna fungera som övernattningslägenheter för sådan personal.

Metall, Grafiska fackförbundet och Industrifacket är alla LO-förbund som äger fastigheter. Reglerna för dessa bostäder skiljer sig något mellan förbunden, men överlag följer de LO:s nya instruktioner.

Metalls huvudregel, säger ekonomichefen Håkan Arnelid, är att alla lägenheter går till bostadsförmedlingen när de blir lediga. Vid rekryteringar utifrån landet ska det finnas tidsbegränsade andrahandskontrakt som den nyanställde kan ha i upp till två år. Sedan ska lägenheten enligt Håkan Arnelid återgå till förbundet. Personen har då fått upp till två år på sig att ordna boende på egen hand. Tidsbegränsade kontrakt har också använts vid projektanställningar.

Håkan Arnelid berättar att beslutet om Metalls regelverk togs i höstas i förbundsstyrelsen.

– Det är bra att man sätter detta på pränt och att vi har ett system för hur vi hanterar bostäderna, säger han.

Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind är också positiv.

– Det är bra att det finns tydliga riktlinjer, det har varit mycket diskussioner kring frågan, säger han.

Jan Österlind säger också att Grafiska fackförbundet sedan tidigare har haft en policy som stämmer överens med LO-reglerna. Lediga lägenheter går främst till bostadsförmedlingen, men ska också kunna användas när förbundet vill rekrytera till Stockholm.

Industrifackets regler för bostäder är de som i dag står längst från LO:s nya regelverk av de tre förbunden. Förbundskassören Leif Håkansson berättar att Industrifackets anställda tidigare har kunnat ställa sig i kö till bostäderna. I de fall anställda har fått lägenheter, har det enligt Leif Håkansson rört sig om personal som veckopendlat eller fått ändrade familjeförhållanden. Hälften av bostäderna har lämnats till bostadsförmedlingen.

– Vi kommer att gå igenom LO-beslutet och se hur det påverkar våra regler, säger Leif Håkansson.

– Det är bra att man fattar beslut om hur reglerna för bostäder ska tillämpas. Det är en känslig fråga, särskilt när det gäller stockholmsområdet, fortsätter han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?